RTÜK'ten Şemdinli saldırısı hakkında flaş karar

RTÜK'ten Şemdinli saldırısı hakkında flaş karar

RTÜK, Şemdinli saldırısı hakkında geçici yayın yasağı getirildiğini açıkladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), Hakkari Şemdinli'de Durak Karakolu'na yönelik terörist saldırıyla ilgili Başbakanlığın yazısıyla geçici yayın yasağı getirildiği bildirildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca, Hakkari'deki Durak karakoluna  yönelik terörist saldırıyla ilgili, Başbakanlığın yazısı ile geçici yayın yasağı getirildiği bildirildi. Yasağın, patlama anı, patlama sonrası olay yeri, yaralılar ve hayatını kaybedenlere ait görüntü ve görselleri kapsadığı kaydedildi.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, 6112 sayılı Radyo ve  Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 7'nci maddesinde  "Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi  şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda" geçici yayın yasağı  getirilebileceğinin öngörüldüğü anımsatıldı.
 
Şemdinli'de Durak Karakolu'na düzenlenen saldırıyla ilgili de  Başbakanlığın ilgili  yazısıyla geçici yayın yasağı getirildiği belirtilerek  medya hizmet sağlayıcılarının patlamaya ilişkin yapılacak yayınlarda 6112 sayılı  Kanun'da ve diğer kanunlarda sayılan yayın ilkelerine uyması gerektiği  vurgulandı.
 
Toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturabilecek, terör örgütlerinin  amaçlarına hizmet edebilecek yayınlardan kaçınılması gerektiği ifade edilen  açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Bu çerçevede yayın yasağı, patlamaya ilişkin olarak, patlama anı,  patlama sonrası olay yeri, kamu görevlilerinin olay yerinde yürüttükleri  çalışmalar, varsa patlama sonucu yaralanan veya hayatını kaybeden kişilere ait  görüntü, görsel öğe ve benzeri unsurlara ve bunlarla ilgili abartılı anlatımlara,  olayın aydınlatılması, şüphelilerin yakalanması ve irtibatlarının deşifre  edilmesinin engellenmemesi için, resmi makamlarca yapılan açıklamalar dışında  olaya iştirak etme şüphesi bulunan kişilere, bu kişilerin bulundukları yerlere,  kullandıkları araçlar ve benzeri diğer hususlara, yayınlarda kesinlikle yer  verilmemesini içermektedir."

AA