Sabah yazarı Güngör: Koronavirüsü öldüren kumaş üretildi!

Sabah yazarı Güngör: Koronavirüsü öldüren kumaş üretildi!
Güncelleme:

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, koronavirüsle mücadele tüm hızıyla sürerken Erciyes Anadolu Holding'in iştiraki Boyteks özel bir polimer teknolojisiyle koronayı öldüren kumaş ürettiğini duyurdu.

Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör, 'Dünyada bir ilki gerçekleştirdik koronasavar kumaş testi geçti' başlıklı bugünkü yazısında TMSF yönetimindeki Boyteks'in özel bir polimer teknolojisiyle koronavirüsü öldüren kumaş ürettiğini belirtti.

Güngör, "Pandemi sürecinde Türkiye dünyada bir ilki gerçekleştirerek, koronavirüsü öldüren kumaş geliştirdi. Kumaş, Almanya'da bulunan test laboratuvarından geçti. Hatta Erciyes Üniversitesi'nden de teyit ettirildi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Erciyes Anadolu Holding'in iştiraki Boyteks'in ürettiği kumaşla, maske, koruyucu giysi, önlük, eldiven, yatak gibi birçok ürün yapılabiliyor." diye yazdı.

5 YIKAMAYA KADAR ÖZELLİĞİNİ KAYBETMİYOR

Dilek Güngör, testlerde 5 yıkamaya kadar kumaşın antiviral özelliğini kaybetmediğinin tescillendiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kumaş Boyteks'in know how'ı, Alman çözüm ortağının özel bir polimer teknolojisiyle üretildi. Liflerin içine yüksek aktiviteli antiviral partiküler yerleştirildi. Böylece, virüs kumaşa değdiği anda metal oksitler devreye giriyor. Virüsün dışındaki protein ve yağ tabakasını yok ediyor. Tıpkı, kolonya, sabun ve dezenfektan etkisi gibi…

Boyteks, üretilen kumaşın numunelerini Almanya'da bulunan, dünyaca kabul gören Hohenstein Enstitü laboratuvarında test ettirdi. Testlerde 5 yıkamaya kadar kumaşın antiviral özelliğini kaybetmediği tescillendi. Boyteks, Erciyes Üniversitesi'nden de bilimsel değerlendirme raporu aldı. Antiviral kumaşın yurtdışında test verileri ve tekrarlı yıkama sonuçları testleri değerlendirildi.

 

Dilek Güngör'ün yazısının tamamı için...