Savcı Bharara'dan 'Rıza Sarraf' kararı

Savcı Bharara'dan 'Rıza Sarraf' kararı

ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın deliller üzerindeki gizlilik kararının kalkması talebine Başsavcı Bharara itiraz etti.

Rıza Sarraf geçen Mayıs’ta avukatları aracılığıyla Mahkeme’den Savcılık’ın elindeki delillerin kendisiyle paylaşılmasını talep etmişti. Talep kabul edilirken ulusal güvenlik gerekçe gösterilerek delillerin ‘ABD dışına çıkarılması ve üçüncü şahıslarla paylaşılması’nı yasaklayan koruyucu bir hüküm getirilmişti. 

BirGün gazetesinden Ömür Şahin Keyif'in haberine göre, Sarraf’ın avukatları, önceki hafta yaptıkları başvuruda, davaya konu olan banka işlemleri ve dosyada adı geçen kişilerin büyük bir çoğunluğunun ABD dışında olduğunu belirterek, yurtdışındaki kişilerin şahitliğine başvurmak için koruyucu hükmün kaldırılmasını istemişti.

Yargılamanın başlamasına az zaman kaldığının ve savunmanın hazırlıklarının yoğunlaştığının altını çizen avukatlar, Savcılık Makamı’nın 600 bin sayfa tutan delillere, hafta içinde yenilerini ekleyeceğini söylemişti.

Bharara: Kendi ifadesiyle çelişiyor

New York Güney Bölge Başsavcısı Bharara ise dün Mahkeme’ye sunduğu itiraz dilekçesinde, Sarraf’ın yaklaşık yedi aydır devam eden dava sürecinde, ABD dışındaki delillerin ortaya çıkarılmasıyla ilgili hiç bir talepte bulunmadığını ileri sürdü. “Bu durum kendisinin kanıtlar ve şahitler ABD dışındadır’, ifadesiyle çelişir” diyen Bharara şöyle devam etti: 

“Savunma Makamı’nın koruyucu hükme rızası gözü kapalı olmamıştır. Koruyucu hükmün yürürlüğe girmesinden önce Sarraf daha ilk duruşmada, Savcılık Makamı tarafından delillerin hacimli olduğu ve çoğunun banka kayıtları ve e-postalarından oluştuğu konusunda uyarmıştır. Ve Sarraf, ön iddianamenin kendisi üzerinden, Savcılık’ın suçalamalarının yurtdışında gerçekleşen işlemlerle ve yabancı şahıslarla ilişkili olduğunu biliyordu.

Bunlar bağlamında taraflar mevcut koruyucu hükmü görüştü; o zaman da ‘bir duruşma tarihinin yaklaştığı’ ve ‘savunma hazırlığının yoğunlaştığı’ biliniyordu. Koruma hükmü davaya girdiğinden beri Sarraf’ın dosyasında herhangi bir maddi değişiklik gerçekleşmemiştir ve Sarraf’ın koruma hükümünün varlığından doğan çeşitli nedenlerle savunmanın hazırlanmasının engellendiğine dair iddiası baştaki rızasıyla çelişmektedir.”

Bharara, dilekçede hükmün kapsamıyla ilgili de ayrıntılı bilgiye yer verdi. Buna göre, koruyucu hüküm, sadece Savcılık tarafından temin edilen belgeler için geçerli; savunmanın diğer kaynaklar üzerinden elde ettiği dökümanlar için değil. Yani Sarraf, kendisine ait e-postaları, şirket hesabından çalışanlar tarafından gönderilen e-postaları, kendisinin sahip olduğu ya da yönettiği şirketlerin banka hesaplarına ait kayıtları, hatta ‘bilgi’ verilmek üzere ortak edildiği e-postalarla ilgili bilgileri üçüncü şahıslarla paylaşmakta ve ABD dışına çıkarmakta serbest.

“Savcılığın kanıtları buradadır ve savunma makamı tüm bu kanıtlara sahiptir” denilen dilekçede, yine de “Eğer Sarraf yurt dışından bir bireyin kendi savunmasında ona yardımcı olabileceğini hissediyorsa bunu mutlaka mahkemeye sunmalı” ifadelerine yer verildi.

Koruyucu hükümle ilgili son kararı Hakim Richard Berman verecek.

Öte yandan Sarraf’ın Temmuz’da yaptığı “delillerin iptali talebi” 22 Kasım’da New York’ta gerçekleşecek duruşmada yeniden görüşülecek. Sarraf, Florida’da gözaltına alınması sonrası yapılan ilk sorgunun ve bu kapsamda elde edilen verilerin usulsüz olduğunu savunuyor.

Esas yargılamanın yapılacağı jürili duruşmaların 23 Ocak’ta başlaması bekleniyor.

Birgün