Sivas'ta domuzlar, yiyecek bulmak için mahalleye iniyor

Sivas'ta domuzlar, yiyecek bulmak için mahalleye iniyor
Güncelleme:

Sivas'ta, aç kalan yaban domuzlarının sürü halinde mahallelere inmesi bölge halkını tedirgin ediyor.

Sivas'ta Eğriköprü Mahallesi yakınlarında, önceki gün gece saatlerinde, domuz sürüsü görüntülendi. Gece yiyecek aramak için mahalleye kadar gelen sürü, sitenin güvenlik görevlisi olan Mahmut Rüşvan (35) tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Yaklaşık 20-30 yaban domuzu, gece evlerin olduğu alandaki çöplerin yakınına gelerek yiyecek aradı. Sıklıkla yaban domuzlarının sürüler halinde gelip, yiyecek aradığını söyleyen mahalleli, dağlardaki hayvanların beslenmesini istedi.

'VAŞAK IRKLARINI YOK ETTİĞİMİZ İÇİN DOMUZ SAYISI ÇOK FAZLA'
Eğriköprü Mahallesi'nde yaşayan HAYTAP İl Başkanı Özge Nihan Çubukçu, şöyle konuştu:

"Bizler hayvanlar deyince bu yelpazeyi oldukça geniş tutuyoruz. Sadece kedi veya köpek değil derdimiz. Şimdiki derdimiz domuzlar. Bilinçsiz avlanma nedeniyle vaşakların sayısı azalınca meydan domuzlara kaldı. Domuzlar fazla üreyen hayvanlar. Doğanın dengesi, az üreyen vaşak ırklarının domuzları avlamasını hükmediyordu. Fakat biz vaşak ırklarını yok ettiğimiz için domuz sayısı çok fazlalaştı. Doğanın dengesini bozduğumuz için de kapımızın önünde domuzlar geziyor. Su kaynaklarının bulunduğu yerlere imar yapıları da hayvanların buralara gelmesinin büyük etkeni. Şu an domuzlar çoğaldığı için de avlama yapmak istiyorlar. Eğer domuzları öldürürsek de domuzların yediği yılanlar çoğalacak. Üstelik domuz toprağı sürekli eşeleyerek devir daim sağlıyor ve ekinlerin, ağaçlardan düşen şeylerin toprağın altına geçip özdeşleşmesini sağlıyor. Bu sayede de aslında toprağın mahsul vermesini sağlıyor. Bizler de önümüzden geçen 14-15 tane domuzdan rahatsız oluyoruz ama bunun sorumlusu biziz. Geçici vadede çözüm düşünüyoruz ancak biz bu hayvanları beslediğimiz takdirde de su bulmak için yine gelecekler. Bu yüzden doğanın dengesini bozmamayı ilk okuldan itibaren herkese öğretmeliyiz. Her gece sürü halinde buralara iniyorlar. İlla ki korkuluyor çünkü yaban domuzları can alabilecek hayvanlar. Geceleri kimse dışarı çıkıp buralarda yürümesin, yapacak bir şey yok. Avlama yapılmadan domuzlar için ivedi bir çare arıyoruz."

'HAFTADA 2-3 GÜN RASTLIYORUZ'
Cep telefonu kamerası ile domuzları görüntüleyen sitenin güvenlik sorumlusu Mahmut Rüşvan, "Domuz sürülerine haftanın 2-3 günü rastlıyoruz. Hayvanlar artık dağlarda yiyecek bulamadıkları için şehir merkezlerine yöneliyorlar. Daha çok su ihtiyaçlarını gidermek ve suya ulaşmak için yol aramaya başlıyor ve bu şekilde yerleşim yerlerinden geçiyorlar. Bu şekilde de bize çok yaklaşıyorlar. Bulunduğumuz yerin 15 metre yakınına kadar gelebiliyorlar. Hem suya hem yeme ihtiyaçları var. İnsanlara yaklaşacak kadar zor durumdalar. Gelen domuzlardan 22 tanesini net saydım ama yan tarafta 7-8 tane daha vardı. Biz pandemide 'evde kal' diyoruz ama dağdaki hayvanlarımız da dağda kalıyor. Bizler mutlaka doğaya yem bırakmalıyız. Hayvanlar dağda aç kaldıkları için buralara iniyor. Bizler evde kendi zaruri ihtiyaçlarımızı karşıladığımız kadar dağdaki hayvanlarında zaruri ihtiyaçlarını karşılamalıyız" dedi.

text-ad
Etiketler Sivas domuz
İkinci el araç piyasasının en çok ilanı verilen markaları ve modelleri belli oldu İkinci el araç piyasasının en çok ilanı verilen markaları ve modelleri belli oldu Çocukların kavgası meydan muharebesine döndü: Yüzlerce kişi sopalarla birbirine girdi Çocukların kavgası meydan muharebesine döndü: Yüzlerce kişi sopalarla birbirine girdi Elektrikler kesildi, trafik ışıkları söndü, sürücülerin imdadına o yetişti... Elektrikler kesildi, trafik ışıkları söndü, sürücülerin imdadına o yetişti... Af geliyor diyenler yanıldı: Adalet Bakanı Tunç açıkladı: Katlamalı cezalar geliyor! Af geliyor diyenler yanıldı: Adalet Bakanı Tunç açıkladı: Katlamalı cezalar geliyor! Türkiye'nin beyaz eşya devi Vestel'de toplu işten çıkarma kararı Türkiye'nin beyaz eşya devi Vestel'de toplu işten çıkarma kararı Tüm çalışanların maaşına bir ''zorunlu'' kesinti daha geliyor Tüm çalışanların maaşına bir ''zorunlu'' kesinti daha geliyor Dev fabrikada büyük yangın: Patlama sesleri duyuluyor! Dev fabrikada büyük yangın: Patlama sesleri duyuluyor! Çarkıfelek'in eski güzel hostesi değişimiyle herkesi şaşırttı Çarkıfelek'in eski güzel hostesi değişimiyle herkesi şaşırttı Yaz aylarının katili, 1,5 yaşındaki minik Metehan'ı öldürdü! Yaz aylarının katili, 1,5 yaşındaki minik Metehan'ı öldürdü! Vefatı sonrası Volkan Konak'ı hedef alan müftüye sürgün! Vefatı sonrası Volkan Konak'ı hedef alan müftüye sürgün!
Türkiye'nin gizemli kayalarının sırrı çözülemiyor Türkiye'nin gizemli kayalarının sırrı çözülemiyor Ne Sibirya, ne Alaska, ne de Kanada... Bir ilimizd evler karlar altında kaldı! Ne Sibirya, ne Alaska, ne de Kanada... Bir ilimizd evler karlar altında kaldı! Prim gün sayısı düşüyor, emeklilik desteği geliyor... 1 milyon emeklimiz daha olacak! Prim gün sayısı düşüyor, emeklilik desteği geliyor... 1 milyon emeklimiz daha olacak! Eda Taşpınar bu sefer yazın geldiğini Afrika'nın vahşi yaşamının içinde ilan etti Eda Taşpınar bu sefer yazın geldiğini Afrika'nın vahşi yaşamının içinde ilan etti Vatandaş UYAP e-Satış ile yarı fiyatına satılan evlere hücum etti Vatandaş UYAP e-Satış ile yarı fiyatına satılan evlere hücum etti Duman konserinde ihraç edilen teğmenleri böyle selamladı Duman konserinde ihraç edilen teğmenleri böyle selamladı Kredi kartından nakit avanslar ve kredi kullanımları yeniden gevşiyor... Kredi kartından nakit avanslar ve kredi kullanımları yeniden gevşiyor... Bugün de ''günaydın'' diyemedik... 23 yaşındaki genç kadını katledip, kendini 12'nci kattan attı! Bugün de ''günaydın'' diyemedik... 23 yaşındaki genç kadını katledip, kendini 12'nci kattan attı! Bilal Erdoğan'dan Fenerbahçe ve Galatasaray için dikkat çeken ifadeler Bilal Erdoğan'dan Fenerbahçe ve Galatasaray için dikkat çeken ifadeler Türkiye'de milyonlarca vatandaşın kişisel bilgileri bir kez daha çalındı Türkiye'de milyonlarca vatandaşın kişisel bilgileri bir kez daha çalındı