Suriyeli göçmenlere Türk vatandaşlığı

Suriyeli göçmenlere Türk vatandaşlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Mart günü TRT'de gençlerle sohbet programındaki "Suriyelilere vatandaşlık" açıklaması hayata geçiriliyor.

Dışişleri Bakan yardımcısı Naci Koru, Suriyeli mültecilerin Türk vatandaşlığına alınabileceğini belirterek, ”Siyasi iktidarımız bu yönde bir karar verirse, tabiatıyla olabilir” dedi. Bu durumda 2 milyon 700 bin Suriyeli ile birlikte Türkiye’nin 78 milyon 741 bin kişi olan nüfusu da, 81 milyon 441 bin kişiye yükselecek.

Sözcü gazetesinden Emin Özgönül'ün haberine göre TBMM Dışişleri Komisyonunda mültecilerle ilgili milletvekillerine bilgi veren Koru, Türkiye’deki 2 milyon 700 bin Suriyeli için bugüne kadar 10 milyar dolar harcandığını açıkladı. Koru, Suriyeli göçmenlere Türk vatandaşlığı verilmesi konusunda ise, ”Şu anda geçici koruma altındalar. Vatandaşlık için siyasi iktidarımız bu yönde bir karar alırsa, tabiatıyla olabilir” dedi.

5 BİN KİŞİ EGE’DE ÖLDÜ

Dünyada 244 milyon göçmen bulunduğunu, bunun 60 milyonun zorla yerinden edilmiş insanlar olduğunu belirten Koru, 2015 yılı Ekim ayında Türkiye’den Avrupa’ya günlük geçişlerin 7 bin civarında olduğunu ve 2015′de toplam 856 bin göçmenin Türkiye’den Avrupa’ya gittiğini açıkladı.

Koru, “Bunların yüzde 56′sı Suriyeli. İkinci sırada Afganlar, üçüncü sırada Iraklılar var. Bunlar önceden ülkemizde yaşayanlar değil. Ege’den Yunan adalarına geçişin kolay olmasının keşfedilmesinden sonra ülkeye gelen insanlar” değerlendirmesi yaptı ve şöyle dedi:

”Türkiye’den Yunan adalarına geçen yılın Ekim ayında günde 6 bin 827, Kasım ayında 5 bin, Aralık ayında 3 bin 500, Ocak ayında 2 bin 174, Şubat’ta bin 967, Mart’ta 859 kişi geçti. Anlaşmadan sonra sayı 100′lü rakamlara düştü. 4 Nisan’da 228, 5 Nisan’da 26, 6 Nisan’da 70 kişi, 11 Nisan’da 75 kişi geçti. Geçen yıl Akdeniz ve Ege’de hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5 bin civarında”

YAŞLI VE HASTALARI GÖNDERİYORUZ

Türkiye ile AB arasında mülteci takası konuna da değinen Koru ”Biz Yunan adalarına giden bütün Suriyelileri alacağız ancak kaç kişi aldıysak, aynı gün o kadar Suriyeliyi düzenli yoldan Avrupa’ya göndereceğiz. Avrupalıların bu konuda 72 bin kotası vardı. İlk gün bize Suriyeli vermediler ama biz 4 Nisan’da 78 Suriyeliyi Avrupa’ya gönderdik. BM’nin hasta ve yaşlı kriteri var. Bizim gönderdiğimiz, daha önce Avrupa’ya gidenlerin yakınları, hastalığı olanlar ve engelli olanlar” dedi.