Taksiciler Odası Başkanı'ndan gazetecilere fırça

Taksiciler Odası Başkanı'ndan gazetecilere fırça
Güncelleme:

Habertürk canlı yayınında soruları yanıtlayan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu'dan tepki çekecek açıklamalar geldi.

İBB'nin çözmek için büyük çaba harcadığı taksi sorunu sürüyor. İstanbullunun mağduriyeti her gün çeşitli şekillerde haberlere konu oluyor. Bunun bir örneği de dün yaşandı. Hastaneden çıktığı tahmin edilen yaşlı bir kadının taksiye binmek için yalvardığı görüntüler büyük tepki çekti. 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 500'ü engelli bireylerin erişimine uygun 5 bin yeni taksi önerisi geçtiğimiz ay 13'üncü kez reddedildi. Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) mart ayı toplantısı gerçekleştirilecek. 

UKOME mart ayı toplantısı öncesi İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Habertürk'te Gün Başlıyor programına katılan Aksu, Esra Toptaş ile Kadir Kaymakçı'nın sorularını yanıtladı. İstanbul'da taksi sorunu olmadığını söyleyen Aksu, sorunların trafikten kaynaklandığını söyledi. Taksiler için yapılan şikayet oranının yüzde 1 bile olmadığını söyleyen Aksu, toplu taşımada yüzde 15'in üzerinde olduğunu ifade etti. Sunucu Esra Toptaş ise, "Sayılara yansımamış olabilir ama ortada bir gerçeklik var, hepimiz bu sorunu yaşıyoruz" diyerek Aksu'ya tepki gösterdi.

Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esnaf odamıza yetki verseler bir tane vatandaşımız taksiden kesinlikle şikayetçi olamaz. Yetki verirlerse biz bu konuları en asgariye indiririz. Yolcu memnuniyetinin olması çok iyi. Biz bu konularda mağduruz. Vatandaşımızın darp edilmesi, taksiye alınmaması mesleğimizi lekeliyor, bize zarar veriyor. Dün o teyzeyi almayan taksiler hakkında plakalar tespit edilerek araştırdık. 3 tane taksicimiz diyor ki 'yolcum var alamadım'. Bugün UKOME toplantısı var diye, 5 bin plaka yeniden gündeme gelecek diye böyle haberler yapılıyor.  

 Büyükşehir belediyemiz yetkiyi bize verecek. Bize 3 ay süre verecek. Bir tane vatandaşımız şikayetçi olamaz. Belediye siyasi anlamda besleniyor, politize ediyor işi. Hem yetki kendisinde gerekeni yapmıyor hem de bize yetkiyi vermiyor. Belediyemiz bu konuda siyasi anlamda taksi ihtiyacı varmış veya taksi sorunu çözülmüyormuş gibi algı yaparak kendisini de basit duruma düşürüyor."

"SİZİN TAKSİYE ALERJİNİZ VAR"

Programda kendisine, 'Ben taksiye binmeye çalışırken geriliyorum çünkü mutlaka bir tartışma çıkıyor' diyen Toptaş'a, 'Sizin gerilmeniz normal çünkü sizin taksiye alerjiniz var' yanıtını verdi. 

Aksu, "İstanbul'da taksi sorunu varsa bu taksi yetersizliğinden kaynaklanmıyor. Çalışan arkadaşlarımızın davranışlarından kaynaklanıyor. Bu da trafikten yansımayla bazı kronik bölgelerle. Biz diyoruz ki bize yetki verin, belediyemizle ortak çalışalım." dedi.

"TEKNOLOJİYE GEÇECEĞİZ"

Aksu, sorunun çözümü için neler yapacaklarını şöyle açıkladı:

 "Birincisi teknolojiye geçeceğiz. Taksici ile yolcuyu buluşturan sistem hayata geçecek. Ödüllendirme ve cezalandırma sistemi olacak. Taksiyi çağırdığı zaman nereye gidecek, kaç para yazacak, kurumsallaşma olacak. O şoför yanlış yaptıysa meslekten ihraç edilecek, bir daha taksiye çıkamayacak."

"TOPLU TAŞIMADAN DAHA UCUZ HİZMET EDİYORUZ"

"Biz de istiyoruz ki taksi şikayeti olmasın, medyada yansımasın, müşteri memnuniyeti artsın. İstanbul halkına iyi hizmet vererek ekonomik anlamda iyi para kazanmak tabi istiyoruz ama elimiz kolumuz bağlı, yetkimiz yok. Bu şikayet oranını gerçekten araştırırsanız az bir oranda." diyen Aksu, neden 5 bin yeni taksi istemediklerini şu sözlerle açıkladı:

"İstanbul'da toplu taşımadan daha ucuz hizmet ediyoruz. Metro, metrobüs, tramvaya binen İstanbul halkı, ucuz olduğu için toplu taşımayı tercih etmiyor taksiye yöneliyor. Taksiye yönelince de taksi ihtiyacı varmış gibi görünüyor. Biz hak ettiğimiz oranda gerçekten zam alırsak toplu taşımayı kullanacak vatandaşlarımız taksiyi kullanmayacağından dolayı taksi ihtiyacı varmış gibi gözükmeyecek."

GerçekGündem