TSK'nın Musul planı

TSK'nın Musul planı

Irak hükümeti ile Başika krizi sürerken, Musul operasyonu da TSK'nın gündeminde...

Türkiye bir yandan Başika’daki Türk askeri varlığı nedeniyle Irak’la yaşanan gerilimi sona erdirmeye çalışırken, diğer yandan Musul’a yönelik bir operasyonla ilgili hazırlıkları gündemine almaya başladı.

Türk güvenlik kaynakları, Musul’a yönelik operasyonun kısa süre içinde başlama ihtimalinden hareket ediyor. Bu kapsamda Genelkurmay’da da değişik senaryolar üzerinde değerlendirmeler yapılıyor.

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre; Ankara’nın planlarında şu aşamada olası bir Musul operasyonuna Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sahada doğrudan kara unsurlarıyla katılıp destek vermesi bulunmuyor.

ABD liderliğindeki koalisyondan talep gelirse, Türkiye’nin hava gücüyle operasyona destek vermesi veya Türk hava üslerinin koalisyon güçlerine açılması ise gündemde. Bir diğer olasılık, Musul’un kurtarılmasında görev alacak unsurlara askeri danışmanlık. 1 Ekim’de TBMM’de kabul edilen Irak ve Suriye tezkeresinin bu talebi karşılayacağı belirtildi.

Türkiye, Başika’da eğitim verdiği güçlerin bu operasyona katılmasından yana. Bir yetkili, “Türkiye Başika’da sadece Sünni güçlere eğitim vermedi. Şii, Yezidi, Kürt unsurlar da eğitim aldı. Etnik ve mezhepsel ayrım yapılmadı” dedi. Ankara, Musul’a operasyonun merkezi Bağdat yönetimine bağlı Şii ağırlıklı Irak Ordusu tarafından yapılması halinde kentin demografik yapısının bozulmasından endişe ediyor. Bu nedenle Musul’un kurtarılmasında kentte baskın olan Sünni güçlerin dikkate alınmasını istiyor.

Hürriyet