"Nadide Hat Sergisi" Açıldı

"Nadide Hat Sergisi" Açıldı

Hattat Betül Utku ve çeşitli hattatların eserlerinin yer aldığı sergi, 9 Nisan'a kadar Hünkar Kasrı Sergi Salonu'nda görülebilecek

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası'nca (İTO) düzenlenen, hat sanatçısı Betül Utku ve çeşitli hattatların eserlerinin yer aldığı "Nadide Hat Sergisi" İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

Hünkar Kasrı Sergi Salonu'nda açılışı gerçekleşen sergide AA muhabirine açıklamada bulunan hattat Betül Utku, hattat Hasan Çelebi'den icazet aldığını belirterek, "Sülüs ve nesih icazeti aldım. Kendim de hat dersi veriyorum ve bu yıl iki öğrencime icazet verdim. Hocam Hasan Çelebi'den ders almaya devam ediyorum." dedi.

Utku, daha önce yurt içi ve yurt dışında birçok karma sergide eserlerinin yer aldığını ifade ederek, Cezayir, Dubai gibi ülkelerde de eserlerinin sergilendiğini kaydetti.

Serginin karma olduğuna dikkati çeken Utku, şunları söyledi:

"Sergide klasik hat çalışmaları var. Ben de klasik hat çalışıyorum çünkü hocam Çelebi moderne çok sıcak bakmıyor. Harflerin bozulmadan modern çalışmasına izin veriyor ama bozulmasına hiç sıcak bakmıyor o yüzden ben de klasikte devam ediyorum. Ama modern hattı seviyorum ve ben de ileride hocamın sözlerini dikkate alarak modern çalışmalar yapmayı düşünüyorum."

Açılışa katılan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın da, amaçlarının ekonomide sadece kapitali değil, kültür ve sanatı da desteklemek olduğunu dile getirerek, "Hünkar Kasrı gibi güzel bir mekanı da bu düşünceyle hiçbir ücret talep etmeden değerli sanatçılarımıza tahsis ediyoruz." diye konuştu.

Kalsın, sergisi yapılan sanatçıların İTO'da bulunan bir komite tarafından değerlendirilerek, eserlerinin sanatseverlerle buluşturulduğunu aktararak, ayda bir ya da iki sergi düzenlediklerini kaydetti.

"Sanatçılar burada sergilediğimiz eserlerine büyük emek veriyor." yorumunu yapan Kalsın, şunları anlattı:

"Sanata büyük emek veren sanatçıları sadece sanatseverlerle buluşturmuyoruz. İş dünyasından arkadaşlarımızı da davet ederek, buradaki eserleri satın almalarını, koleksiyonlarında muhafaza etmelerini ve gelecek nesillere aktarmalarını sağlama fırsatı oluşturmayı arzu ediyoruz. Sanatçılarımızın emeğinin tam karşılığını veremesek de bu sergiler vesilesi ile iş dünyasının da dikkatini çekmeye çalışıyoruz."

Kalsın, serginin Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Eminönü'nde olmasının önemine değinerek, Türk kültür ve medeniyetini yabancı turistlerle de buluşturmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

İTO Sanatsal Faaliyetlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu, Hünkar Kasrı'nın İTO tarafından restore edildiğini hatırlatarak, "Yeni Cami'nin hemen yanı başında yer alan bir alanda her ay bir sergi düzenleyerek, özellikle İstanbul'da sergi için yer bulamayan klasik Türk sanatları eserlerinin sergilenmesine öncelik vererek değerlendirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Son 3 yıldır çeşitli sergiler düzenledikleri bilgisini veren Soylu, sergiler vesilesiyle ziyaretçilerin eşsiz çinileriyle meşhur olan Hünkar Kasrı'nı da ziyaret etme fırsatı bulduklarının altını çizdi.

Sergi, 9 Nisan'a kadar görülebilecek.