Pandemide çip krizi: Bilgisayar fiyatları fırlayabilir

Pandemide çip krizi: Bilgisayar fiyatları fırlayabilir
Güncelleme:

Koronavirüs nedeniyle otomotivde başlayan çip krizi diğer sektörlere de sıçradı. Bilgisayar üreticileri, fiyatlarda artış bekliyor.

Oyuncular için ürettiği dizüstü bilgisayarlarla tanınan Monster Notebook, pandemi ile birlikte baş gösteren elektronik bileşenlerin tedarik sorununa dikkat çekerek ilerleyen aylarda zorunlu olarak ürünlerinde fiyat artışı yapabileceğini açıkladı.

Şirket yapılması beklenen zamlara ilişkin şu gerekçeleri gösterdi; Tayvan'daki çip üretim arzındaki yavaşlama, Covid-19 nedeniyle LCD ekran, vram gibi dizüstü bileşenlerinin tedarik süreçlerinin aksaması. 

Önce otomotivi vuran çip krizinin diğer sektörlere sıçradığı bir süredir haberlere konu oluyordu. Uzmanlar çip krizinin giderek büyüyeceğini ve akıllı telefon üretimi de dahil olmak üzere birçok sektörü etkileyeceğini öngörüyor. 

İşte yapılan o açıklama:

Küresel çip endüstrisinin pandemi sürecinin başından itibaren karşılaşmakta olduğu zorluklar artık, içinde yer aldığımız bilgisayar ve oyun ekipmanları sektörü de dahil, tüm sektörleri etkileyen bir çip krizine dönüşmüştür. 2020’nin ilk aylarında tedarik süreçlerinde yaşanan aksaklıklarla başlayan bu süreç, çip üretiminde kullanılan ham maddelerin imalatında yaşanan kesintilerle devam etmiş, çip üretim tesislerinin pandemi döneminde teknoloji ürünlerine yönelik talebin beklenmedik artışına yanıt vermekte zorlanmasıyla ciddiyet kazanmıştır. 

Bu durum, dünyanın önde gelen çip üreticilerinin bulunduğu Tayvan’da yaşanan kuraklık sebebiyle çip üretim fabrikalarının ihtiyaç duyulan miktarda su kaynağına erişememesi gibi faktörlerin de etkisiyle küresel bir krize dönüşmüştür. Ayrıca, dizüstü bilgisayarların üretiminde kullanılan lcd ekran panelleri, vram gibi bileşenlerin tedarik süreçlerini de etkilemektedir.