Mersin Büyükşehir'de büyüklerimiz alzheimer konusunda bilgilendirildi

Mersin Büyükşehir'de büyüklerimiz alzheimer konusunda bilgilendirildi
Güncelleme:

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Yaşlı Destek Birimi tarafından, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın Halkkent Sosyal Yaşam Merkezi’nde yer alan Emekli Evi’nde 21 Eylül’de, ‘Dünya Alzheimer Günü’ dolayısıyla bir farkındalık semineri gerçekleştirildi. Seminer sonunda ayrıca, Emekli Evi üyelerine soru-cevap şeklinde bir mini mental Alzheimer testi de yapıldı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Bayram Dölen, “Toroslar Emekli Evi ve Yaşlı Destek Birimi ortaklığında, özellikle Alzheimer hastalığında risk faktörü olarak görülen 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza bir seminer programı düzenledik. Alzheimer hastalığından korunma yöntemleri, semptomları ve belirtileri konusunda gerontolog arkadaşımız ve sağlıkçı arkadaşlarımız bilgilendirme semineri verdiler. Ayrıca seminer sonrasında hastalığın belirtilerini ölçmek amacıyla bir mini mental test uyguladılar” dedi.

“Emeklilerimize, yaş almışlıkta onları nelerin beklediğini anlattık”

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Yaşlı Destek Birimi’nde gerontolog olarak görev yapan Cihan Tanrıverdi, “Alzheimer hastalığı nedir, hastalığın belirtileri nelerdir, risk faktörleri nelerdir, Alzheimer hastalığına yakalanmamak için ne yapmamız gerekir, evinde Alzheimer hastası bulunan birisi nasıl güvenlik tedbirleri almalıdır; bu konulu bir sunum hazırladık, bir seminer verdik katılımcılarımıza. Daha sonrasında soru-cevaplarla katılımcıların merak ettiği soruları yanıtladık. Soruları yanıtladıktan sonra da mini mental bir test yaptık” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Halkkent Sosyal Yaşam Merkezi’nde yer alan Emekli Evi’nde görev yapan Çağdaş Yeter ise, “Toroslar Emekli evi olarak ilk organizasyonumuzu yaşlı sağlığı üzerine kurguladık. Emeklilerimize, yaş almışlıkta onları nelerin beklediğini anlatmak istedik. Dolayısıyla Alzheimer bilincini oluşturmak için, bu etkinlik haftasında Mersin genelindeki emeklilerimizin bundan faydalanmasını istedik” ifadelerini kullandı.

Emekli Evi üyelerine Alzheimer hakkında farkındalık yaratıldı

Emekli Evi üyelerinden Bekir Karasu, seminerin çok güzel geçtiğinden söz ederek, “Çok iyi şeyler öğrendik. Mesela Alzheimer testi yaptırdım, tansiyonumu, şekerimi ölçtürdüm. Gayet güzel çıktı.  Bundan sonra bol bol bulmaca çözeceğim, kitap okuyacağım, yürüyüş yapacağım. Test güzeldi, iyi ve olumlu geçti” ifadelerini kullandı.

Üyelerden Şahgül Güler ise, “Burayı da, bu hizmeti de çok seviyorum. Buraya hemen hemen her gün geliyoruz. Buradaki ilgi ve alakayı çok beğeniyoruz. Zaten Vahap Seçer’e de gerçekten çok şey borçluyuz” dedi ve Alzheimer testinin de güzel geçtiğinden söz etti.

Emekli Evi üyelerinden Hüseyin Güler de, “Daha dikkatli olmalıyım, daha tedbirli olmalıyım. Yaşlandıkça Alzheimer gösteriyor kendisini. Bazı anlatılan şeyleri, kendimde görüyorum. Ondan dolayı Alzheimer bende var gibi sanki. Burada teste girmedim, ama anlatıldığına göre Alzheimer başlangıcı bende de var. Kendim hissediyorum” diye konuştu.

Etkinlikte ayrıca, Büyükşehir Belediyesi Evde Sağlık ve Bakım Birimi ekipleri tarafından, üyelerin tansiyon ve şeker ölçümleri de yapıldı.