Beşir Atalay'dan çok kritik açıklama

Beşir Atalay'dan çok kritik açıklama

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecinden 'paralel yapı'ya kadar her şeyi katıldığı bir televizyon programına anlattı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Çözüm HDP'nin değil hükümetin projesi" deyip kararlılık mesajı verdi. Ardından ekledi: HDP'ye çok büyük kredi, güç verdik. Sürece kadar HDP'nin Meclis'teki varlığı tartışılıyordu

Başbakan Yardımcısı ve Ak Parti Sözcüsü Beşir Atalay, Habertürk TV'de Belkıs Kılıçkaya'nın konuğu. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Atalay önemli açıklamalarda bulundu. Çözüm sürecine ilişkin önemli değerlendirmeler yapan Atalay, "Çözüm sürecini başlatan, yürüten biziz. Yürütmek için de kararlıyız" dedi.

İşte Atalay'ın açıklamalarından başlıklar:

SİYASETE, SİSTEME MÜDAHALE ETMEK İSTİYORLARDI: Türkiye'de sistemi değiştirme hedefleri vardı. Yerli bir yapı değil hele şu andaki konumu çok uluslararası. Türkiye aleyhinde yürüyen bütün olumsuz mekanizmaların içinde en fazla paralel yapı var. Humeyni gibi bir dönüş de düşünülebilir... Bu yapı Türkiye'de bütün sisteme, siyasete müdahale etmek isteyen bir yapı, bu yüzden devlet kırmızı kitaba alıyor. Bu noktada Cumhurbaşkanının kararlı tutumu çok uyarıcı ve etkili olmuştur. 

HDP'YE ÇOK BÜYÜK KREDİ VERDİK: (Süreç seçim atmosferinden etkilendi mi sorusu üzerine) O konuda bir durgunluk diyebileceğimiz bir durum söz konusu. HDP'nin tutumunun gelişmeleri olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Hem Ak Parti hem hükümet hem bireyler olarak o riskleri aldık. HDP'ye çok büyük kredi, güç verdik. Siyasi meşruiyet alanını genişlettik. Çözüm sürecine kadar HDP'nin Meclis'teki varlığı tartışılıyordu. Şiddete karşı siyaseti öne çıkarmak için fonksiyon verdik ama HDP bunu fırsatçılık olarak kullandı. HDP şiddete teslim oldu. HDP şu anda Kandil'in emrinde gibi. Oy alırsa şiddetin gölgesinde oy alacak. 

ÇÖZÜM HDP'NİN DEĞİL HÜKÜMETİN PROJESİDİR: Süreç hükümetimizin bir projesidir, HDP'nin değil. Çözüm sürecini başlatan, yürüten biziz. Yürütmek için de kararlıyız.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İN SÖZLERİNİ YADIRGIYORUM: Seçimden sonra biz sürecin yürütücüsü olacağız. Sırrı Süreyya Bey bu konuda bizim de değer verdiğimiz biri onun açıklamalarını yadırgıyorum. (Çözüm süreci an itibariyle bitmiştir sözleri için) Çözüm sürecini anlamamak ya da kötü niyetli şeyler gibi geliyor bana. Bu tür çalışmalar daima iniş çıkışlarla yürür. Zaman istiyor, gel gitler olur bazen kesintiye uğrayacak endişesi olur ama burda kararlılık gerekiyor. 

CHP BİRLİKTE HAREKET EDİLEBİLECEK NOKTADA: CHP'yi bu konuda hep daha makul yerlerde gördüm. Yöntemle ilgili eleştirisi olabilir. CHP bu konuda birlikte hareket edilebilecek noktadadır.

DÜZELTME DEĞİL YENİ ANAYASA ÖNGÖRÜYORUZ: Seçimde en temel husus olarak yeni bir anayasa söz konusu. 1921 anayasasına değiniyoruz çünkü daha liberal ve çoğulcu bir yapı öngören sivil bir anayasa. Ruhu bakımından referans alınabilecek tek anayasa. Özgürlükçü bir anayasanın temeli insan odaklı olmasıdır.

OTORİTERLEŞME ALGISI DOĞRU DEĞİL: Başkanlık sistemini anlatmaya çalışıyoruz. Ama sanki bu sistemle ilgili otoriterleşme gibi algılar var. Cumhurbaşkanımızla ilişkilendirildi, kişiselleştirildi... Halbuki başkanlık sisteminin dünyada çok iyi uygulamaları var. Başkanlık sistemi mekanizmayı, bürokrasiyi hızlandırıyor. Ak partili seçmende de bu konuyla ilgili sorun yok, ciddi bir destek var.

BABACAN GİBİ GENÇ İSİMLERİN SİYASETTE KALMASI DAHA FAYDALI OLABİLİRDİ: Genç arkadaşlarımızın siyasette kalması daha faydalı olabilirdi ama kural var uyguluyoruz. Onlar da dışarıdan hizmet edecekler. Mesela Ali Babacan daha çok genç...

DOĞU'DA SİYASET YAPMAK ZORDUR: 12 yılda bir tek dava açtım o da Kemal Kılıçdaroğlu içindir. Hiç kimseye eleştiriden dolayı dava açmadım. Doğu ülkelerinde siyaset yapmak zordur. Üslubu değiştireceksiniz... 

CHP'DEN HDP'YE OY GİTMEZ: Bizimle MHP arasında daima bir akışkanlık vardır. Son araştırmalara bakınca CHP ile MHP arasındaki akışkanlık Ak Parti'nin de üzerine çıkmış. Bir cephe varya o üç parti bir cephe haline geldi. MHP'den HDP'ye oy gideceğini zannetmiyorum. Paralel yapının HDP'yle irtibatı daha fazla yayın organlarıyla destek veriyor. Sırf Ak Parti'ye karşı tutum olsun diye. CHP'den HDP'ye oy gideceğini sanmıyorum.