Kadirli Çevre Platformunun Zaferi

Kadirli Çevre Platformunun Zaferi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Aşağıbozkuyu Köyü’ne kurulmak istenen çimento fabrikası ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu Adana 2. İdare Mahkemesince iptal edildi.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Aşağıbozkuyu Köyü’ne kurulmak istenen çimento fabrikası ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu Adana 2. İdare Mahkemesince iptal edildi.

Üniversal Çimento Sanayi AŞ. Tarafından Aşağıbozkuyu Köyü yakınında sit alanı içerisine yapılmak istenen çimento fabrikası, çevreye ve insan sağlığına vereceği zarar iddiasıyla yapılan başvuru üzerine Adana 2. İdare Mahkemesince iptal edildi. Daha önce de Kastabala Antik Kenti yakınlarına kurulmak istenen çimento fabrikasının ÇED raporu, gerek çevreye, gerekse insan sağlına vereceği zarardan dolayı iptal edilmişti. İptal kararından sonra Aşağıbozkuyu Köyü yakında bulunan sit alanı yakınına yapılmak istenen çimento fabrikasına Kadirli Sivil Toplum Örgütlerince itiraz edilmiş konu Adana İdare Mahkemesine taşınmıştı.

Aynı şekilde çimento fabrikasının kurulması düşünülen yer için Osmaniye İl Encümen kararıyla alınan ‘’Kamu Yararı’’ kararı da Platformca yargıya taşınmış ve bu karar da geçtiğimiz günlerde İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Keşif kararı alan Adana 2. Bölge İdare Mahkemesi, söz konusu alan için bilirkişi raporu istemiş, akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyeti ise bölgenin tamamen tarıma uygun Kırmızı Akdeniz toprağına sahip olduğunu ve bu tür toprak yapısının tarımsal açıdan çok kıymetli olduğunu; ayrıca söz konusu arazinin sulanabilir arazi konumunda olduğunu ve bölgedeki dikili zeytin ağaçlarının sağlıklı bir gelişim göstermesinin de bunun bir kanıtı olduğunu belirten bir raporu mahkemeye sunmuştu.

Adana 2. İdare Mahkemesinin 2010/ 1148 esas ve 2011/ 1780 no lu kararıyla söz konusu olan alana, çimento fabrikası kurmak isteyen Üniversal Çimento Sanayi AŞ. ait ÇED raporu, hukuka ve mevzuata aykırı bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kadirli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Çevre Platformu sözcüsü Muzaffer Yüksel Kaya, adaletin yerini bulduğunu belirterek, ’’Kadirli’nin hemen kıyısına çimento fabrikası kurmak isteyenlere daha önce basın aracılığı ile gerekli uyarıyı yapmıştık. Biz Kadirli Çevre Platformunu oluşturan 24 Sivil toplum kuruluşu olarak hiç birimiz teknolojiye ve kurulacak fabrikaya karşı değiliz. Ancak kirli teknolojinin, kış dönemlerinde zaten nefes alınmaz hale gelen Kadirlimizi daha da yaşanmaz bir hale getirmesinden endişe ediyoruz. Söz konusu fabrikanın çevresel Etki Değerlendirme raporunu inceledik, eksikliği gördük. Konu yargıya taşındı ve yargı bizim görüşümüze hak verdi. Bu mücadeleyi bizler, gelecek nesillerimiz için yaptık. Çocuklarımızın geleceği ve sağlığı için mücadele ettik. Bu Kadirli Sivil Toplum Örgütlerinin zaferidir. Bu zafer Çevrecilerin zaferidir. Bu zafer Tüm Kadirlinin sahipsiz olmadığını kanıtlayan bir zaferdir’’dedi.

Konuşmasını Çevre Platformunun avukatlığını hiçbir ücret almadan üstlenen Avukat Osman Gökahmetoğlu’ na teşekkür ederek sürdüren Kaya, ’’ Sayın Osman Gökahmetoğlu, Çevre Platformu olarak verdiğimiz mücadeledeki tüm yargı aşamalarında, hiçbir ücret almadan yanımızda bulundu. Kendisine Tüm çevreci arkadaşlarım ve geleceğin Kadirlisi’nde yaşayacak bu günün minikleri adına teşekkür ediyorum’’ dedi.