KEİPA heyetinin Makedonya ziyareti -İstanbul Esenler Belediyesi ile Makedonyanın Merkez Jupa Belediyesi, kardeş belediye protokolü imzaladı -Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu: Türkiye artık küresel bir

KEİPA heyetinin Makedonya ziyareti     -İstanbul Esenler Belediyesi ile Makedonyanın Merkez      Jupa Belediyesi, kardeş belediye protokolü imzaladı     -Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu: Türkiye artık      küresel bir

MERKEZ JUPA Makedonya'nın Türk belediyesi Merkez Jupa ile İstanbul Esenler Belediyesi arasında kardeş belediye protokolü imzalandı.

MERKEZ JUPA Makedonya'nın Türk belediyesi Merkez Jupa ile İstanbul Esenler Belediyesi arasında kardeş belediye protokolü imzalandı.

Merkez Jupa Belediyesi'nde imzalanan iyi niyet protokolü ile iki belediye arasında önümüzdeki dönemde özellikle eğitim alanında işbirliği hedefleniyor. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, işbirliği protokolü dolayısıyla düzenlenen törende, kardeşlik inisiyatifi teklifinin Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. İsmail Safi'DEN geldiğini, kendilerinin de bunu seve seve kabul ettiklerini söyledi.

Göksu, "Bu bizim için çok önemli bir şey. Çünkü burada bizim kardeşlerimiz yaşıyor. Bu kardeşlerimizin acılarını acımız, sevinçlerini sevincimiz olarak bilmemiz bizim açımızdan, tarih şuuru açısından çok önemli. Arzu ettiği şey, buradaki çocuklarla Esenler'deki çocukları, zaman zaman buluşturarak, nasıl bir tarihi süreçten geçtiğimizi çocuklarımızı buralara getirerek, onları İstanbul'a götürerek nasıl büyük bir coğrafyanın parçası olduğumuzu hem hissettirmek hem de o tarih şuurunu idrak edebilmelerini sağlamaktır" diye konuştu.

Kardeş belediye protokolü sayesinde birtakım hizmetler yaparak işbirliğini pekiştirmek istediklerini ifade eden Göksu, "Türkiye'nin vizyonu değişti. Türkiye artık küresel bir güç ve dünyada küresel bir aktör. Bu küresel aktörlük görevinin sadece merkezi hükümet değil, bunu belediyelerin de yapması lazım. Hükümetin ortaya koymuş olduğu bu hedef, bizim de yerel yönetim olarak katkı vermemizi gerektiriyor. Biz de bu katkıyı veriyoruz" dedi.

Biz zaten kardeşiz"-

Merkez Jupa Belediye Başkanı Mazlum Hasan da konuşmasına "İmzalayacağımız protokol sadece formalite icabı, biz zaten kardeşiz" sözleriyle başladı. Türkiye'den gelen heyetler sayesinde Jupa'nın yalnız olmadığını hissettiğini ifade eden Hasan, son on yılda bunu daha çok hissettiklerini belirtti. Hasan, "Bunu da sayın başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesinde hissettik. Şahsım ve milletim adına sizin huzurunuzda kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

İyi niyet işbirliği protokolünü imzalayan iki belediye başkanı daha sonra Türkiye'den gelen heyetle öğrencilere, Esenler Belediyesinin hediyesi olarak çanta ve kırtasiye malzemesi dağıttı. Tören, iki kız öğrencinin İstiklal Marşı'nı okuması ve yerel halk dansları ekibinin gösterileriyle sona erdi.

Törene, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı Dr. İsmail Safi, milletvekilleri Gülay Dalyan, Osman Aşkın, Hüseyin Bürge, Muzaffer Aslan, Ali Aşlık ile Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüğolu, Rize Ticaret Odası temsilcileri, Eko Avrasya Derneği üyeleri, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.

Türkçe'nin resmi dil ve Türk Bayrağı'nın resmi olarak dalgalandığı Merkez Jupa Belediyesi bölgesinde, iki ilkokul ve bir lisede Türkçe eğitim veriliyor. Önce Türkiye daha sonra da İtalya'ya göç nedeniyle nüfusu azalan kent, son dönemde yeniden canlanmaya başladı. Kent yaklaşık on bin nüfusa sahip.

Heyetin ziyareti kapsamında Makedonya'da tanıtım faaliyetini sürdüren Çaykur tırı da Üsküp ve Gostivar'dan sonra Merkez Jupa'da da çay ikramında bulundu.

KEİPA Türk Grubu Başkanı Dr. İsmail Safi başkanlığındaki heyetin çarşamba gününden bu yana süren Makedonya ziyareti, Atatürk'ün baba evi olan Kocacık'taki anı evinin ziyareti ile tamamlandı.

Muhabir: Mürteza Sulooca

Yayıncı: Serkan Fidan