Avrupa panikte! Atık sudan koronavirüs çıktı

Avrupa panikte! Atık sudan koronavirüs çıktı
Güncelleme:

İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün araştırmasında, Aralık 2019 tarihinde Milano ve Torino kentlerinden toplanan atık su örneklerinde korona virüsüne rastlandı. Milano, Torino ve Bolonya'dan Şubat 2020'de toplanan kanalizasyon suyu örneklerinde de SARS-CoV-2 virüsünün tespit edildiği belirtildi.

DUVAR – İtalya’da Milano ve Torino kentlerinde Aralık 2019 tarihinde toplanan atık su örneklerinde korona virüsü tespit edildi. İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yürüttüğü çalışmada Ekim 2019 ve Şubat 2020 tarihleri arasında toplanan 40 örnek incelendi ve Eylül 2018 ve Haziran 2019 arasında toplanan 24 atık su örneğiyle karşılaştırıldı.

 18 ÖRNEKTE VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Kuzey İtalya’daki atık su arıtma tesislerinden Ekim 2019 ve Şubat 2020 tarihleri arasında toplanan toplanan 40 kanalizasyon suyu örneği incelendi. Araştırmada, Milano ve Torino’dan Aralık 2019 tarihinde toplanan numunelerde SARS-CoV-2 virüsüne rastlandı. Milano, Torino ve Bolonya’dan Şubat 2020 tarihlerinde alınan örneklerde de korona virüsünün tespit edildiği belirtildi. Ekim ve Kasım 2019 tarihlerinde alınan örneklerde ise virüse rastlanmadı.

İtalyan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yürüttüğü çalışmanın liderlerinden Giuseppina La Rosa, “Bu araştırma, İtalya’da virüs dolaşımının başlangıcı anlamamıza yardımcı olabilir” dedi.

VİRÜS DAHA ÖNCE DOLAŞIMA GİRMİŞ OLABİLİR

Daha önce Hollanda, Fransa ve Avustralya’da da yürütülen araştırmalarda, korona virüsünün kanalizasyon suyunda tespit edildiği belirtilmiş, hastalığın seyrinin incelenmesi için atık suların harita görevi görebileceği aktarılmıştı. La Rosa, bu tarihlerde virüsün izlerine rastlanmasının, Çin’in 31 Aralık’ta yeni korona virüsünü duyurmasından önce Covid-19’un dolaşıma girmiş olduğuna işaret ettiğini söyledi.

İtalya’da ilk korona virüsü vakası, 20 Şubat tarihinde Lombardiya’da doğrulandı. 22 Şubat’ta ise Piedmont’taki Torino’da korona virüsü tespit edilidği duyuruldu.