Google, Amazon ve İsrail anlaşmasına tepki

Google, Amazon ve İsrail anlaşmasına tepki
Güncelleme:

Google çalışanları, Google, Amazon ve İsrail arasındaki yeni bulut sistemine ilişkin ortaklığın iptalini istedi.

İsrail hükümeti, ülkenin bulut teknolojisi altyapısını yenileyeceğini duyurdu ve işi üstlenecek olanların dünyaca ünlü büyük teknoloji firmaları olduğu anlaşıldı. Google ve Amazon Web Hizmetleri çalışanları, Ekim ayında bir açık mektup yayınladılar ve şirketlerin ‘Nimbus Projesi’ adıyla anılan girişimden çekilmesi için çağrı yaptılar.

Birgün gazetesinden Mitchell Plitnick'in haberine göre İsrail’in ifadesine göre bulut hizmetlerini yenilemekteki başlıca amaç siber saldırılara karşı güvenliği arttırmak. Google ve Amazon çalışanları ise yeni altyapının “İsrail ordusu ve hükümeti tarafından Filistinlilere uygulanan sistematik ayrımcılığı ve mülksüzleştirmeyi daha da ölümcül hale getireceğini” söylüyorlar.

Nimbus projesi hayata geçirilirse askeri faaliyetler de dahil olmak üzere devletin tüm faaliyetleri tek bir sistem üzerinden işleyecek. Google ve Amazon çalışanları açısından en kaygı verici olan, askeri faaliyetlerin de sisteme dahil edilmesi oldu. Planlar Mayıs ayında ilk defa duyurulduğunda İsrail’in Gazze şeridine yoğun saldırıları sürüyordu.

Google’da çalışan 250 Yahudi çalışan, şirketin CEO’suna mektup yazdılar ve emeklerinin “İsrail’in Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri için kullanılmamasını” talep ederken, “İsrail Savunma Güçleri’nin tam olarak bunu yaptığını” ifade ettiler.