Kazakistan'da son durum: ''Hepsi öldürülene kadar devam edecek!''

Kazakistan'da son durum: ''Hepsi öldürülene kadar devam edecek!''
Güncelleme:

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, ülkedeki durum istikrara kavuşturuldu. Gözaltı sayısı ise 7 bin 939’a çıktı. Kazakistan Savunma Bakanı Yardımcısı Sultan Kamaletdinov, "Teröristler tamamen öldürülene kadar devam edecek" dedi.

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi'ne göre, gerçekleştirilen operasyonlarla terör tehdidi teşkil eden noktalar etkisiz hale getirildi. Almatı, Kızılorda, Taldikorgan ve Taraz kentlerinde teröristler tarafından ele geçirilen tüm idari binalar kurtarıldı. Önemli stratejik yapılar ve mühimmat depolarının güvenliği sağlandı.
Militanlar ve kitlesel şiddet olaylarına katılanların saklanıyor olabileceği yerlere yönelik operasyonların da gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, vatandaşlara teröre karışanların tespit edilmesi konusunda güvenlik güçlerine destek vermeleri, olaylar sırasında çalınan silahları gönüllü olarak teslim etmeleri çağrısı yapıldı.

Diğer yandan Kazakistan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da 7 bin 939 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Açıklamaya göre, güvenlik güçleri Almatı’daki iki pazarda 207 kişiyi yakaladı. Beş çalıntı aracın yanı sıra devletten çalınan bazı malzemeler ve silahlar ele geçirildi.

Kazakistan’nın bir dizi yerleşim biriminde 2 Ocak’ta protestolar başlamıştı. Protestolar birkaç gün sonra kitlesel şiddet olaylarına dönüşmüş ve ülkenin birçok kentinde idari kuruluşlara saldırılmıştı. Binlerce kişi yaralanmıştı, olaylarda ölenler de mevcut. Ülkenin Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne yardım çağrısında bulunmuştu. Gönderilen barış güçleri ülkedeki görevlerine başladı.

Yetkililere göre, 7 Ocak itibarıyla ülkenin her yerinde anayasal düzen yeniden tesis edilmişti. Tokayev, 10 Ocak’ı ulusal yas günü ilan etmişti.

"TERÖRİSTLER ÖLDÜRÜLENE KADAR DEVAM EDECEK"

Kazakistan Savunma Bakanı Yardımcısı Sultan Kamaletdinov ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Barış Gücü Komutanı Andrey Serdyukov ortak bir açıklama yaptı. Kamaletdinov, ülkede durumun istikrara kavuştuğunu ve kontrol altına alındığını belirterek, "Halihazırda terörle mücadele operasyonları sürüyor ve operasyonlar teröristler tamamen öldürülene kadar devam edecek" ifadelerini kullandı. Kamaletdinov ayrıca, Kazakistan halkına verdiği desteklerinden dolayı KGAÖ barış gücüne teşekkür etti.