Pentagon'un yüzlerce ''mide bulandıran'' gizli belgesi ifşa oldu

Pentagon'un yüzlerce ''mide bulandıran'' gizli belgesi ifşa oldu
Güncelleme:

New York Times, Pentagon'un yüzlerce gizli belgesine ulaştı. Gizli belgelerin içerisinde "mide bulandıran" sırlar ortaya döküldü

New York Times, ABD Savunma Bakanlığı'nın gizli belgelerini yayımladı. Belgelerde ABD'nin Orta Doğu'da düzenlediği hava saldırılarında sivilleri öldürdüğü ve gizlediğini belirten ifadeler görüldü.

Yazı dizisinde ABD’nin Irak, Suriye ve Afganistan’da düzenlediği hava saldırılarında istihbarat zafiyeti yaşadığını, hedeflemeyi hatalı yaptığı ve binlerce sivili öldürdüğü belirlendi. Eylül ayında New York Times’ın benzer bir haber yaptığı ve Afganistan’da ABD askerlerinin “bomba yüklü bir araç yerine 10 kişilik bir aileyi yok ettiği” ve Pentagon’un bu verileri de kamuoyundan gizlediği ifade edildi.

2014’ten beri elde edilen 1300’den fazla Pentagon yazışması ve belgeyi inceleyen gazete, aralarında çok sayıda çocuğun da olduğu binlerce sivilin ABD tarafından istihbarat sorgulanmadan alelacele öldürüldüğünü ortaya çıkardı. Resmi verilere göre 1417 sivilin öldüğü kaydedilirken gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu da aktarıldı.

Bazı belgelerde kasten ölü sayısının düşük gösterildiği de belirtildi.

Binlerce rapor arasında sadece bir kez “hata”dan bahsedildiği aktarıldı. Belgelerde bu saldırıların önceden planlanmadığı kaydedildi.

TÜRKİYE AYRINTISI

Haberde Türkiye ile ilgili detay dikkat çekti.

ABD’nin 2016 yılında Musul’daki hava saldırılarında öldürdüğü iddia edilen Avustralyalı IŞİD üyesi Neil Prakash’ın aylar sonra ortaya çıktığı belirtildi. Pentagon’un belgelerinde 2016 yılında gerçekleşen hava saldırısında 4 kişinin öldüğü belirtilirken Prakash ise aylar sonra Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışırken yakalanmıştı.