Akkuyu NGS'nin dördüncü güç ünitesine izin çıktı

Akkuyu NGS'nin dördüncü güç ünitesine izin çıktı
Güncelleme:
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

Akkuyu Nükleer A.Ş., Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) dördüncü güç ünitesi için inşaat lisansının Nükleer Enerji Kurumu (NDK) tarafından verildiğini bildirdi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 4'üncü güç ünitesi için inşaat lisansı verildi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, lisansın düzenlenmesi, nükleer güvenlik açısından önemli olan tesisler de dahil olmak üzere ünitedeki tüm inşaat ve montaj işlerinin yapılmasına olanak sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, dördüncü güç ünitesinin yapımı için inşaat lisansının alınmasının, proje için önemli olduğunu belirterek, "Öncelikle, bu önemli belgenin elde edilmesinde emeği geçen tüm Türk ve Rus meslektaşlarıma içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Dördüncü güç ünitesinin yapımına ilişkin lisansın alınmasıyla birlikte 4 üniteli nükleer santralimizin inşaatına ilişkin lisanslama sürecini tamamlayarak Nükleer Düzenleme Kurumundan Türk meslektaşlarımızın değerlendirmeleri sonucunda projemizin güvenliğini, bütünlüğünü, geçerliliğini ve benzersizliğini doğruladık. Artık 4 güç ünitesinin tamamında çalışmalara başlamaya hazırız. Önümüzdeki yılın başında 4’üncü ünite nükleer ada binaları temel plakalarını inşa etmeye başlıyoruz" denildi.

İnşaat lisansının alınması için gerekli başvuru belgeleri, 12 Mayıs 2020'de NDK'ye sunulmuştu.

Şirket, inşaat lisansı başvurusu kapsamında Ön Güvenlik Analizi Raporu'nu (ÖGAR), Olasılıklı Güvenlik Analizi'ni ve ayrıca güç ünitesinin güvenliğini ve güvenilirliğini doğrulayan bir dizi belgeyi kuruma ibraz etmişti.

Başvuru belgelerinin incelenmesi sonucunda NDK tarafından verilen kararla Akkuyu NGS'nin dördüncü ünitesine inşaat lisansının verilmesi uygun bulundu. Bu lisans, dördüncü ünitenin reaktör ve türbin adaları gibi nükleer güvenlik kapsamında yer alan tüm bina ve yapılarının inşaatına başlanmasını mümkün kılıyor.

İnşaat lisansının alınmasından önce dördüncü ünite inşaat alanında, 30 Haziran 2021 tarihli sınırlı çalışma iznine uygun olarak zemin etütleri ve hafriyat çıkarılması gibi hazırlık çalışmaları yürütülüyordu. Bu yılın sonuna kadar reaktör ve türbin binalarının temel altı beton levhalarının yapımına başlanması ve ardından temellerin güçlendirilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin ilk nükleer güç santraline ilişkin lisanslama süreci, Türkiye Cumhuriyeti'nin çeşitli devlet kurumlarından yaklaşık 120 farklı lisans, izin ve onayın alınmasını öngörüyor.

Bugüne kadar proje kapsamında Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu belgesi, elektrik üretim lisansı, dört güç ünitesi için sınırlı çalışma izinleri ve inşaat lisansları ve Doğu Kargo Terminali işletme izni gibi kilit öneme sahip olan lisans ve izinler düzenlendi.

Sonraki süreçte ise NDK yapım aşaması devam eden dört güç ünitesinin her biri için hizmete sokma, yakıt yükleme, devreye alma ve işletme personelin lisanslandırılması gibi konularda lisans başvurularını değerlendirmeye alacak.

AA

text-ad
Trabzon'u sel aldı! Şehir merkezi sular altında Trabzon'u sel aldı! Şehir merkezi sular altında CHP'li başkanların bu görüntüleri AK Partili Şamil Tayyar'ı da rahatsız etti CHP'li başkanların bu görüntüleri AK Partili Şamil Tayyar'ı da rahatsız etti Taciz iddiası otobüsü karıştırdı, tekme tokat kavga ettiler Taciz iddiası otobüsü karıştırdı, tekme tokat kavga ettiler Enflasyon açıklandı; Haziran ayı kira zam oranı belli oldu Enflasyon açıklandı; Haziran ayı kira zam oranı belli oldu Enflasyon tahminleri tutmadı! Emekli ve memur maaşı için zam hesabı sil baştan! Enflasyon tahminleri tutmadı! Emekli ve memur maaşı için zam hesabı sil baştan! Esenyurt'un lüks rezidanslarına polis baskını: Ne işler döndüğüne inanamayacaksınız! Esenyurt'un lüks rezidanslarına polis baskını: Ne işler döndüğüne inanamayacaksınız! Bu yıl bir türlü gelmek bilmeyen yaz sonunda geliyor! Şimdiden uyarıyoruz: Çok sıcak olacak! Bu yıl bir türlü gelmek bilmeyen yaz sonunda geliyor! Şimdiden uyarıyoruz: Çok sıcak olacak! Uzmanı açıkladı: 5.8'lik Marmaris depremi daha büyük bir depremi tetikler mi? Uzmanı açıkladı: 5.8'lik Marmaris depremi daha büyük bir depremi tetikler mi? Uzak Şehir'de Alya ve Cihan'dan dudak dudağa sezon finali! Uzak Şehir'de Alya ve Cihan'dan dudak dudağa sezon finali! Müge Anlı ile Tatlı Sert'te canlı yayındaki iddialar ve çekişkili ifadeler sonrası stüdyo karıştı Müge Anlı ile Tatlı Sert'te canlı yayındaki iddialar ve çekişkili ifadeler sonrası stüdyo karıştı
TÜİK Mayıs 2025 enflasyon rakamlarını açıkladı TÜİK Mayıs 2025 enflasyon rakamlarını açıkladı Akaryakıt fiyatlarında araç sahiplerini kızdıracak indirim! Akaryakıt fiyatlarında araç sahiplerini kızdıracak indirim! 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından bir büyük deprem daha! 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından bir büyük deprem daha! Öğretmen, polis, doktor... Zamlı memur maaşları tek tek hesaplandı Öğretmen, polis, doktor... Zamlı memur maaşları tek tek hesaplandı 30 yıllık araştırma: Kahvenin bir mucizesi daha ortaya çıktı 30 yıllık araştırma: Kahvenin bir mucizesi daha ortaya çıktı Memur ve emeklinin 2025 yılı 5 aylık enflasyon farkı netleşti Memur ve emeklinin 2025 yılı 5 aylık enflasyon farkı netleşti Vergi uzmanı oran verdi: Akaryakıt, alkol ve sigaraya ÖTV zammı geliyor Vergi uzmanı oran verdi: Akaryakıt, alkol ve sigaraya ÖTV zammı geliyor Aslı Bekiroğlu ölümden döndü: ''Yaşıyorum şükür...'' Aslı Bekiroğlu ölümden döndü: ''Yaşıyorum şükür...'' Özel'den Erdoğan'a istifa çağrısı! Özel'in gerekçesi olay olacak! Özel'den Erdoğan'a istifa çağrısı! Özel'in gerekçesi olay olacak! Mayıs'ın son Haziran'ın ilk seçim anketi açıklandı: İşte partilerin son oy oranları... Mayıs'ın son Haziran'ın ilk seçim anketi açıklandı: İşte partilerin son oy oranları...