Bakan Şimşek ekonomi için gereken şeyi açıkladı

Bakan Şimşek ekonomi için gereken şeyi açıkladı
Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de katıldığı IMF ve Dünya Bankası bahar toplantılarında yaptığı konuşmasında, "Doğru şeyleri yapıyoruz, doğru yoldayız fakat sonuçları göstermemiz ve toplumu ikna edebilmek için zamana ihtiyacımız var" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington’daki Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın bahar toplantılarındaki konuşmasında, “Doğru şeyleri yapıyoruz, doğru yoldayız fakat sonuçları göstermemiz ve toplumu ikna edebilmek için zamana ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye ekonomisindeki yapısal dönüşümün bir parçasının da ‘oldukça şeffaf ve kurallara dayalı’ yeni bir sanayi politikası olduğunu söyleyen Şimşek şöyle konuştu:

 Ekonomik karmaşıklık söz konusu olduğunda değer zincirinde nerede durduğumuzu biliyoruz. Olmak istediğimiz yerde değiliz ve reform da bu yüzden devreye giriyor.

Merkez Bankası’na daha fazla destek sağlamak için mali duruşu sıkılaştırmamız, fiyatlama davranışlarının oldukça kuralsız olduğu bir dönemde enflasyonu aşağı çekmemiz gerekiyor.

Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonun bu yıl yüzde 36’ya, gelecek yıl yüzde 14’e ve 2026’da tek haneli rakamlara düşmesinin beklendiğini hatırlatan bakan şöyle konuştu: “İddialı olsa da bu hedeflerin ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz çünkü desteklenen sıkı bir para politikamız var. Deprem harcamalarını dışarda tuttuğumuzda uluslararası standartlara göre sıkı bir maliye politikamız da var.”

Şimşek, ülke temerrüdüne karşı sigorta maliyetindeki keskin düşüşün ve derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu yorumların, yatırımcıların Türk ekonomisine ve piyasalarına olan güvenini yeniden kazandığının kanıtı olduğu söyledi.

Şimşek, geçen yılki düzenlemelerin vergilerle ilgili olduğunu vurguladı:

Bu yıl harcamaları incelemeye başladık. Harcama kontrolüne, olası harcama kesintilerinin neler olabileceğine ve harcamalarda verimli alanların önceliklendirilmesine bakıyoruz.

Biz de bunu gerçekleştireceğiz, harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz.