"Bir yılım dolmadı" diye tatile çıkamayan çalışanlara müjde

"Bir yılım dolmadı" diye tatile çıkamayan çalışanlara müjde
Güncelleme:

Yıllık ücretli izin hakkı 1 yıl sonra başlıyor. Ancak işe yeni girenler için de ‘avansa izin’ hakkı var. Yıllık izin yeni düzenleme ile istenilen süre kadar bölünebiliyor.

az aylarıyla birlikte çalışanlar için izin dönemi de başlamış oluyor. Yıllık ücretli izin ile ilgili son yapılan düzenlemelerle artık toplam izinler ilk bölümü 10 günden az olmamak üzere istenilen güne kadar bölünebilecek. Yani çalışanlar isterlerse izinlerini 1'er gün olarak bile kullanabilecek.
Son düzenlemelere göre yıllık izinlerle ilgili haklar ise şöyle:

Kimler izin kullanabilir?

Tüm çalışanların senelik izin hakkı vazgeçilmez bir hak. İşçilerin yıllık izin için en az bir yıl çalışmaları gerekiyor. 1-5 yıl arası çalışanlar 14 gün, 5-15 yıl arası 20 gün, 15 yıl ve daha fazlası için 26 gün izne hak kazanılır. 50 yaş üstü ve 18 yaş altı çalışanların izinleri 20 günden az olamıyor.

1 yılını doldurmayan izin yapamaz mı?

Yasa gereği bir yılını doldurmayan bir çalışan izin kullanamıyor. Fakat, işveren isterse işçilerine bir yıl dolduktan sonra hak edeceği izin günlerini avans olarak kullandırabilir. Burada iznin tamamı da bir bölümü de kullandırılabilir. Örneğin bu yılın martta işe girmiş bir çalışan 4 aydır çalışmasına rağmen temmuzda 14 günlük izninin bir haftasını kullanabilir.

1 yıllık süre nasıl hesaplanıyor?

Yıllık izin için gerekli 1 yıl hesaplanırken işyerinde bulunulan tüm zamanlar dikkate alınır. Yani deneme süresi de bu 1 yıla dahil edilir. Doğum izni gibi yasal izinler de 1 yıllık süre hesabına katılır.

Kısa süreli part-time çalışanların izin süreleri nasıl hesaplanır?

Part-time çalışan işçilerin izin için gerekli 1 yıllık süreleri de işe başladıktan sonra geçen zaman olarak hesaplanır. Çalışmadıkları günler de bu hesabın içindedir.

İzin süresine resmi ve hafta tatili rastlarsa ne olur?

Yıllık izin süresine denk gelen örneğin pazar tatili ya da bayram tatilleri izin süresine eklenir. 14 gün izni olan bir çalışan 2 günlük pazar tatiliyle 16 gün izin yapar.

İzin istenilen zamanda kullanılabilir mi?

Çalışanın bu hakkı olmasına rağmen, çalışma düzeni bakımından burada takdir hakkı işverendedir.

Kullanılmayan izin hakkı yanar mı?

İzin hakkının yanması söz konusu değildir. Çeşitli sebeplerle kullanılmayan izinler ya sonraki dönemde kullandırılır ya da iş akdinin feshedilmesi sırasında son maaştan parası ödenir.

Yıllık izinler bölünebilir mi?

Yıllık izni son düzenlemeye göre ilk bölümü 10 günden az olmamak üzere istenilen güne kadar bölünebilir.

İzinler maaştan düşülür mü?

Yıllık izinler ücretli izinlerdir. Çalışana maaşı tam olarak ödenir. Sigorta primleri tam olarak ödenir.

Yol izni nasıl kullanılır?

4 güne kadar yol izni verilir. Ancak bu 4 günün ücreti maaştan düşülür.

İZİN ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

İzin ücreti hesaplanırken 1 tam yıl hesaba katılır. 1 yıldan eksik süreler dikkate alınmaz. Örneğin, 1 yıl 8 ay çalışan bir işçi için izin ücreti 1 yıl üzerinden belirlenir. İşçiye ödenecek miktar son çıplak ücreti ile hesaplanır. Brütten yapılacak hesaplamalarda yasal prim ve vergi kesintileri düşülür. Yani net ücret olarak ödenir.

GAZETECİDE KIDEM ÖNEMLİ

Gazeteciler diğer çalışanlardan farklı olarak izin hakkı kullanıyor. Gazeteciye en az 1 yıl çalışmış olmak şartıyla 4 hafta izin kullandırılıyor. Meslekte hizmeti on yıldan yukarı olan bir gazeteciye, altı hafta ücretli izin veriliyor. Gazetecinin kıdemi aynı gazetedeki hizmetine göre değil, meslekteki hizmet süresine göre hesaplanıyor.

Özel'den TBMM'de Erdoğan'a ''rakipsizleştirme'' suçlaması ve Kılıçdaroğlu'na rest Özel'den TBMM'de Erdoğan'a ''rakipsizleştirme'' suçlaması ve Kılıçdaroğlu'na rest Türkan Şoray'ın kızı uyuşturucu testi için sessizliğini bozdu Türkan Şoray'ın kızı uyuşturucu testi için sessizliğini bozdu Aracıları devreden çıkaran uygulama: Tarlada kilosunu 100 TL'den satıyor! Aracıları devreden çıkaran uygulama: Tarlada kilosunu 100 TL'den satıyor! Özgür Özel'den TBMM önünde tarihi çıkış: ''Yargı darbesini püskürttünüz, önce Kurultay!'' Özgür Özel'den TBMM önünde tarihi çıkış: ''Yargı darbesini püskürttünüz, önce Kurultay!'' Düğünde silahlar patladı; ihbara giden polisler saldırıya uğradı! Düğünde silahlar patladı; ihbara giden polisler saldırıya uğradı! Eşini defalarca bıçaklayarak öldüren caninin savunması isyan ettirdi! Eşini defalarca bıçaklayarak öldüren caninin savunması isyan ettirdi! Mauro Icardi ile nişanlısı China Suarez'in Maldivler'deki sansürlü +18 tatili olay oldu! Mauro Icardi ile nişanlısı China Suarez'in Maldivler'deki sansürlü +18 tatili olay oldu! Ege Üniversitesi'nde dudak uçuklatan vurgun iddiası: Çok sayıda gözaltı var! Ege Üniversitesi'nde dudak uçuklatan vurgun iddiası: Çok sayıda gözaltı var! Altın fiyatları ABD'den gelecek habere odaklandı, İslam Memiş'ten kritik uyarı geldi! Altın fiyatları ABD'den gelecek habere odaklandı, İslam Memiş'ten kritik uyarı geldi! Erken seçime hazırlık mı ? Erdoğan'dan büyük revizyon hazırlığı! Erken seçime hazırlık mı ? Erdoğan'dan büyük revizyon hazırlığı!
Genç kadın aile evinde ölü bulundu; anne ve kardeşleri tutuklandı! Genç kadın aile evinde ölü bulundu; anne ve kardeşleri tutuklandı! Milyonların gözü 3 Temmuz'da: Emeklinin kök maaşı değişiyor Milyonların gözü 3 Temmuz'da: Emeklinin kök maaşı değişiyor Halde satamadığı 4 ton ürünü meydanda ücretsiz dağıttı Halde satamadığı 4 ton ürünü meydanda ücretsiz dağıttı Gülşen'i çileden çıkaran iddia! ''Haysiyetsizce ve gerçek dışı'' Gülşen'i çileden çıkaran iddia! ''Haysiyetsizce ve gerçek dışı'' Adana'da dünya rekoru kırıldı! Guinness tescil etti Adana'da dünya rekoru kırıldı! Guinness tescil etti 7.8'lik depremde yüzlerce bina yerle bir oldu: Ölü sayısı artıyor! 7.8'lik depremde yüzlerce bina yerle bir oldu: Ölü sayısı artıyor! CHP'li 72 il başkanından ortak kurultay çağrısı: ''Bu tarihten önce olmalıdır'' CHP'li 72 il başkanından ortak kurultay çağrısı: ''Bu tarihten önce olmalıdır'' Aziz Yıldırım transferde düğmeye bastı: İşte Fenerbahçe'nin yeni golcüleri Aziz Yıldırım transferde düğmeye bastı: İşte Fenerbahçe'nin yeni golcüleri Kılıçdaroğlu'ndan gündeme bomba gibi düşen sözler: ''Kim pavyon köşelerinde para aldıysa...'' Kılıçdaroğlu'ndan gündeme bomba gibi düşen sözler: ''Kim pavyon köşelerinde para aldıysa...'' Ankara'da kayıplara karışan genç kızdan sevindiren haber Ankara'da kayıplara karışan genç kızdan sevindiren haber