EYT'lilerin ilk maaşı hesaplandı

EYT'lilerin ilk maaşı hesaplandı
Güncelleme:

AK Parti iktidarının seçim müjdesi olarak açıkladığı ve yılan hikayesine döndükten sonra dün Meclis Komisyonu'nda kabul edilen emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde EYT'lilerin maaşları hesaplanınca yüz binlerce emeklinin maaşı asgari ücretin altında kaldığı ortaya çıktı.

AK Parti iktidarının yıllardır görmezden geldiği, Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan'ın "sakın bana bununla gelmeyin" dediği ancak 2023 seçimleri öncesinde seçim müjdesi olarak açıklanan emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi dün gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

9 Eylül 1999'dan öncesi sigortalı olanların, prim gün sayısını ve yılını dolduranların emekli olabilmelerinin önünü açan yasa teklifiyle birlikte milyonlarca mağdur ve ailesi emeklilik hayali kurarken yapılan maaş hesabı acı gerçeği gözler önüne serdi.

Düzenlemeye göre, yasa çıktığında bu yıl 2 milyon 246 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Bunlardan 1 milyon 662 bini SSK, 89 bini Bağ-Kur ve 496 bini Emekli Sandığı'na kayıtlı bulunuyor. İlerleyen yıllarda ise 2.5 milyon kişinin daha emekli olacağı ve toplam sayının 4 milyon 787 bine ulaşacağı hesaplandı. Emeklilik hakkını kazananlardan işçilerle Bağ-Kur'luların tamamına yakınının çalışmaya devam edeceği, memurların ise sadece yüzde 25'inin emekli olacağı düşünülüyor.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre EYT yasalaştığında emekli olacak Bağ-Kur'lulara ortalama 5 bin 867 lira, SSK'dan emekli olanlara da ortalama 7 bin 113 lira aylık bağlanacak. Yasayla emekliliğe hak kazanacak 496 bin 151 memurdan ise sadece 124 bin 37'sinin emekli olacağı ve bu kişilere ortalama 12 bin 415 lira emekli aylığı bağlanacağı hesaplandı. Emekliye ayrılan memurların büyük bölümü çalışırken aldıkları maaşın yarısıyla emeklilik hayatını sürdürmeye çalışacak.

 

(Kaynak)