Dev bankanın Dolar tahmini belli oldu, Prof. Dr. Özgür Demirtaş Allah'a havale etti

Dev bankanın Dolar tahmini belli oldu, Prof. Dr. Özgür Demirtaş Allah'a havale etti
Güncelleme:

ABD bankası Wells Fargo'nun Türk Lirası ve Dolar kuru tahmini açıklandı, Prof. Dr. Özgür Demirtaş'tan ise ''Allah akıl fikir versin'' yanıtı geldi.

Wells Fargo Uluslararası Ekonomisti Nick Bennenbroek, 2024 Uluslararası Ekonomik Görünüm raporlarında yer verdikleri dolar/TL tahminlerine ilişkin konuştu. Bennenbroek, tezlerinin TCMB'nin geleneksel politikalara devam edeceği varsayımı altında geçerli olduğunu söyledi.

Wells Fargo, "Uluslararası Ekonomik Görünüm: Ocak 2024" raporunu yayınladı. Kurlara ilişkin analizlere de yer verilen raporda dolar/TL'nin gerileyeceği öngörüldü. Bankaya göre dolar/TL, 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren düşecek. Raporda dolar/TL'nin 2024 yılının ilk çeyreğinde 31 seviyesine yükseleceği, yılın ikinci çeyreğinde ise 30,50 seviyesine gerileyeceği tahmin edildi. Dolar/TL'deki düşüş ivmesinin devam edeceği de kaydedildi. Son çeyrekte kurun 29,50'ye ineceği belirtilirken, 2025'in ikinci çeyreğinde 28,50'nin görüleceği aktarıldı.

Ekonomim'den Emircan Yaman'ın haberine göre tezlerinin TCMB’nin geleneksel politikalar uygulamaya devam etmesi ve enflasyonda düşüş görülmesi durumunda geçerli olduğunun altını çizen Bennebroek, “Ayrıca, bu yeni TL görüşüne olan genel inancın yüksek olmadığını ve politika zemininin değişmesi halinde Türk lirasının yeniden değer kaybedebileceğini de belirtmiştik.” ifadelerini kullandı.

“Yaklaşımımız TCMB’nin geleneksel politikalara devam etmesine dayanıyor”

ABD’nin en büyük bankalarından biri olan Wells Fargo, geçtiğimiz günlerde yayımladığı 2024 Uluslararası Ekonomik Görünüm raporunda dolar/TL’ye ilişkin oldukça dikkat çeken bir öngörü paylaştı. Banka, dolar/TL’nin 2024 yılının ilk çeyreğinde 31 seviyesine yükseleceği, fakat ikinci çeyrekte 30,50 seviyesine geri döneceği ve dördüncü çeyrekte 29,50'ye ineceği tahmininde bulundu. Bankanın 2025 yılının ikinci çeyreği için belirlediği dolar/TL tahmini ise 28,50 oldu.

Söz konusu tahminleriyle ilgili konuşan Wells Fargo Uluslararası Ekonomisti Nick Bennenbroek raporu 2023 Aralık’ta kaleme aldıklarını ifade ederek, “Esasen bu yaklaşım, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın daha geleneksel bir para politikası yaklaşımı izlemeye devam etmesi ve geleneksel yaklaşımın, yüksek faiz oranları ve gerileyen enflasyonla birlikte eninde sonunda TL'nin ABD doları karşısında değer kazanmasına yol açacağını savunmakta” ifadelerini kullandı.

Bennenbroek raporla ilgili tartışmalara ilişkin ise, “Ayrıca, bu yeni TL görüşüne olan genel inancın yüksek olmadığını ve politika zemininin değişmesi halinde Türk lirasının yeniden değer kaybedebileceğini de belirtmiştik” dedi.

Türk Lirası için tarih verdi

Bennenbroek’in yazarlarından biri olduğu raporda, yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın para politikasını merkez bankacılarına bırakma eğiliminin test edileceği belirtilerek, “Bizim görüşümüze göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası seçim öncesinde ve seçim sonrasında bağımsızlığını koruyacaktır. Faiz oranları yüksek kalmaya devam edecek, enflasyon kademeli olarak gerileyecek, ülke kredi notları artırılacak ve lira, muhtemelen engebeli ve doğrusal olmayan bir yolda olsa da, toparlanmaya başlayacaktır.” ifadelerine yer verilmişti.

Raporda Türk lirasının gidişatıyla ilgili olarak ise, “Bu anlamda, artık Türk lirasının 2024'ün 2. çeyreğinden itibaren tamamen güçleneceğine ve liranın gücünün 2025'in başlarına kadar devam edeceğine inanıyoruz. Bu yeni lira görüşümüze olan inanç çok güçlü olmamakla birlikte, politika zemininin değişmesi durumunda, görüşümüz liranın değer kaybı tahminine geri dönecektir” ifadeleri kullanıldı.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş'tan yanıt geldi

Ünlü ekonomist ve akademisyen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, ABD bankası Wells Fargo'nun, Türk Lirası'nın değer kazanacağı öngörüsüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bankanın analizinde Dolar/TL'nin 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren düşeceği kaydedildi. Demirtaş ise söz konusu tahmine ilişkin yorumunda, "Dediklerinin olması durumunda 2024 sonunda TL bugüne göre yüzde 45-50 daha değerli olur" dedi.