Emekli maaş sistemi asgari ücretliyi mağdur ediyor

Emekli maaş sistemi asgari ücretliyi mağdur ediyor
Güncelleme:

TÜED Genel Başkanı Ergün yaptığı açıklamada emekli maaşların düşüklüğünden şikayetçi olduklarını belirtti. Emeklimaaşlarındaki hesaplamanın ‘gösterge sistemi’yle yapılması gerektiğini belirten Ergün mevcut sistemin kendilerinimağdur ettiğini söyledi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), emekli aylığı hesaplanmasında gösterge sistemine geçilmesini ve mevcutta yüzde 35 olan alt sınır aylık bağlama oranının yüzde 70’e yükseltilmesini istedi.

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün mevcut emekli aylığı hesaplama sisteminin, emeklileri mağdur eden yapıda olduğunu söyledi.

Ergün, emekli aylığı bağlama oranının yüzde 70’ten yüzde 35’e düşürülmesinin en çok asgari ücretli çalışanları mağdur ettiğine dikkati çekerek, ‘’Geçmişte 4447 ve 5510 sayılı kanuni düzenlemelerle asgari aylık bağlama oranı yarı yarıya düşürüldü. Bunun sonucu olarak emekli aylıkları da aynı oranda azaldı. Bugün asgari ücret üzerinden SGK primi yatırılan çalışanlar, emekli olduklarında asgari ücretin çok altında aylık aylıyor.

Emekli aylığı hesaplanmasında gösterge sistemine geçilmeli ve mevcutta yüzde 35 olan alt sınır aylık bağlama oranı, yüzde 70’e yükseltilmeli’’ dedi. Maalesef bugün emekli olan çok sayıda kişiye, asgari ücretin oldukça altında aylık bağlanıyor diyen Ergün, ‘’Yaşadığımız yüksek enflasyon nedeniyle insanların asgari ücretle dahi geçinmekte zorlandığı bu ortamda, emeklilerimiz 1500 ila 2 bin lira civarındaki aylıkla tüm ay geçinmeye çalışıyor’’ ifadelerini kullandı.