Kredi kartı yapılandırmaya bir şart daha

Kredi kartı yapılandırmaya bir şart daha
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim müjdelerinden biri olan kredi kartı borcu yapılandırmasında, geliri olmayana yapılandırma yapılmayacağı ortaya çıktı.

Seçim öncesi ‘müjde’ diye sunulan kredi kartı düzenlemesine göre, yapılandırmadan yararlanmak için takibe düşmemiş olmak gerekiyor. Bunun yanı sıra kişinin ödeyeceği taksit tutarı, aylık gelirinin yüzde 75’ini geçemeyecek.

Yaklaşan yerel seçim öncesi AK Parti lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘müjde’ diye sunulan kredi kartı borçlarının Ziraat Bankası tarafından yapılandırılmasına dair düzenlemenin ayrıntıları netleşmeye başladı. Detaylar düzenlemenin birçok kritere bağlı olduğunu, borçluları kapsamadığını gözler önüne serdi. 

Sayıları 2,5 milyonu bulan kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin Ziraat Bankası’nın 24 aya kadar aylık yüzde 1.10, 60 aya kadar aylık yüzde 1.20 faizle yapacağı yapılandırmadan yararlanabilmesi için takibe düşmemiş olması gerekiyor. 

Bunun dışında kişinin diğer bankalardaki borçları dikkate alınacak ve ödeyeceği taksit aylık gelirinin yüzde 75’ini geçemeyecek. En önemli detay ise borçlunun geliri yoksa, kredi yapılandırılmayacak. 

Ödeme direkt karta yapılacak. Ödeme yapılan kart kapatılacak. Kişi isterse Ziraat ona yeni kredi kartı verecek. İstemez ise kart tamamen ortadan kalkacak.

İLK ŞART TAKİBE DÜŞMEMİŞ OLMAK 

Yapılandırma her şeyden önce yasal takibe düşmemiş kişiler için yapılacak. Varlık yönetim şirketlerine (VYŞ) gönderilmiş dosyalarda olanlar veya bankanın yasal takip başlattığı kişiler bu olanaktan yararlanamayacak.

KİŞİYE DEĞİL KARTA ÖDEME

Kartının asgarisini yatıran veya asgarinin üstünde ödeme yapan ancak tümünü ödeyemeyen vatandaşın bu borcu tüketici kredisi verilerek kapatılacak. Ödeme tabii ki kişiye değil direkt kredi kartına yapılıp kart borcu kapatılacak.

BORÇ GELİRE ENDEKSLİ OLACAK

En önemlisi üstlenilen kart borcu gelire endeksli olacak. Diğer borçları ile birlikte kişinin ödeyeceği aylık taksit aylık gelirinin yüzde 75’i kadar olacak. Bu tutar aşılmayacak.

BORCU BİTİNCE KART KAPANACAK

Borcu ödenen kart kapatılacak. Kişinin kart borcu kapatıldıktan sonra kişiye isterse Ziraat Bankası tarafından yeni kredi kartı verilecek. İstemez ise kart verilmeyecek.

2 MİLYON 485 BİN KİŞİ BORÇLU

Türkiye’de toplam 65 milyon 483 bin 891 kredi kartı bulunuyor. Bireysel kredi kartlarında toplam borç 102.4 milyar lira. Bunun 6.5 milyar TL’si (Yüzde 5.7) takibe düştü. Bireysel kredi kartı borcunu ödemeyen kişi sayısı Ekim 2018 itibariyle 2 milyon 485 bine ulaştı. Kişi başına düşen ortalama kredi kartı borcu yaklaşık 4 bin TL.

Birgün