TOBB Başkanı: 'Sigorta acenteleri öldü, fatiha okuyan yok'

TOBB Başkanı: 'Sigorta acenteleri öldü, fatiha okuyan yok'

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sigorta acentelerinin güçlerini birleştirmesi gerektiğini savundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sigorta acentelerinin güçlerini birleştirmesi temennisinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, bu anlamda teşviklerin önemli olduğunu dile getirdi.

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) için Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan "Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme" raporunun tanıtımı İstanbul'da bir otelde yapıldı. Programda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sigorta sektörünün son durumunu özetledi.

Sigortacılık sektörü ve sigorta acenteliği mesleğinin yol haritasını çizmek için böyle bir rapor hazırladıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye'de bugüne kadar bu amaçla yapılmış en kapsamlı çalışma. Raporda 3 temel özellik var. Bizdeki acenteliğin mevcut durumu, güçlü ve zayıf yönleri. Dünyada bu işi iyi yapan ülkelerin sistemleri ile karşılaştırma ve gelecekte sektörün gideceği yöne göre yol haritası çizmesi. Burada aslında sektörün iğneyi kendine batırdığını görürsünüz. Bakın raporda müthiş tespitler var. Çok girmek istemiyorum ama birkaç rakam vereceğim. Sigorta primi içerinde acentelerin payı 2006 yılında yüzde 70 iken, şimdi yüzde 66'ya gerilemiş. En hızlı büyüyen işlerden biri hayat sigortası. Orada da acentelerin payı yüzde 33'den yüzde 7'lere gerilemiş. Yani biz acenteler olarak trafik ve kasko sigortasına sıkışıp kaldık. Bu yetmezmiş gibi trafik sigortalarında da acentelerin komisyonu yüzde 1'e kadar düşürüldü. Öldük, arkamızdan fatiha okuyan yok."

Hükümetin de sigortacılık sektörünün büyümesini ciddi oranda desteklediğini vurgulayan TOBB Başkanı, bazı alanlarda devlet teşviklerinin çıkarıldığını dile getirdi. Bu çalışmaların meyvesini vermeye başladığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, yurt içi tasarrufları artırmak için müthiş destekler sağlandığını yeni mekanizmalar oluşturulmaya çalışıldığını ifade etti. Ardından şöyle devam etti:

"Sigorta acentelerimizin KOSGEB desteklerinden yararlanmasını TOBB olarak takip ediyoruz. Sigorta acentelerimiz işbirliği yapsın, güçlerini birleştirsin istiyoruz. Burada da KOSGEB desteklerine ihtiyaç duyuyoruz. Yine rapordan çıkan bir başka sonuç: Türkiye'de sigorta müşterilerinin yüzde 16'sı önümüzdeki dönemde yeni poliçe satın almayı düşünüyor. Satın almayı düşündükleri ilk poliçe de sağlık sigortası ve bireysel emeklilik sigortası. Bu bilgilere sahip olmak, acenteler açısından önümüzdeki süreçte yol haritamızı çizmek için, hangi alanlarda güçlenmemiz gerektiğini bilmek için de müthiş fırsat sunuyor. O yüzden ben bu raporu sigortacılık sektörü açısından çok önemsiyorum. Bu bilgileri mutlaka somut adımlara dönüştürüyor olmamız lazım. Sigortalılık oranının artmasını sağlayacak temel aktör olan acenteleri güçlendirmemiz lazım."

Sigortacılığın geleceğinin parlak olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, trafik sigortasına ilişkin yeni düzenleme geçtiğimiz salı günü yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "Meclisimiz, bürokratlarımız üzerine düşen görevi yaptı ve istenilen düzenlemeleri kısa sürede yasalaştırdı. Şimdi, görev sigorta şirketlerinde. Sizlerden acente komisyonlarını eski seviyelere yükseltmenizi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç ve TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Hüseyin Kasap da katıldı.

TOBB Başkanı: 'Sigorta acenteleri öldü, fatiha okuyan yok'

TOBB Başkanı: 'Sigorta acenteleri öldü, fatiha okuyan yok'

TOBB Başkanı: 'Sigorta acenteleri öldü, fatiha okuyan yok'