Zam zam zam, olacağı buydu ! Akaryakıtta 40 yılın en zor dönemi

Zam zam zam, olacağı buydu ! Akaryakıtta 40 yılın en zor dönemi
Güncelleme:

Akaryakıt fiyatları cep yakarken, bayiler de maliyet artışlarının kâr marjını erittiğini söylüyor.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş, 40 yıldır içinde bulunduğu akaryakıt sektörünün en zor dönemden geçtiğini dile getirdi. 140 milyar TL’lik büyüklüğe ulaşan sektörde kâr marjlarının çok düştüğüne dikkat çeken Okumuş, günde 10 bin litrenin altında satış yapan firmaların zarar ettiğini, sektörde bayi başına satış ortalamasının ise 3 bin litreye düştüğünü açıkladı.

28-30 Mart’ta düzenlenecek “Petroleum İstanbul” fuarı öncesinde konuşan Okumuş, maliyetleri karşılamakta güçlük çektiklerini söyledi. Bankaların kredi kartı komisyon oranları ve kredi faiz oranlarının yüksekliğinden dert yanan PÜİS Başkanı, Türkiye genelindeki 13 bin istasyonun çok fazla olduğunu, belediyelerin rant için yeni istasyon yerleri tahsis ettiğini öne sürdü.

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol Ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası Başkan Vekili Murat Bilgin de, “Maliyetlerimiz çok arttı. Bu konunun acilen gündeme taşınması gerekiyor. Her 6.35 TL’lik yakıt satışında 67 kuruşluk brüt kâr marjı var” dedi.

Motorine de zam

Benzin fiyatına önceki gün gelen 27 kuruşluk zammın ardından bugünden itibaren geçerli olmak üzere motorin fiyatında litre başına 20 kuruşluk artış bekleniyor. Dolar kuru ve brent petrol fiyatlarındaki artışın yanı sıra uluslararası piyasalarda ürün fiyatının yükselmesi zam baskısına yol açtı.