Afyon'daki patlamada fazla cephane mi vardı ?

Afyon'daki patlamada fazla cephane mi vardı ?

Afyonkarahisar'da cephanelik patlaması sonucu 25 askerin şehit olduğu olayda patlayan maddenin açıklanandan daha fazla olduğu iddia edildi.

Afyon'da 25 askerin öldüğü cephanelik patlamasıyla ilgili olarak hazırlanan bilirkişi raporunda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin '16 ton el bombası patladı' açıklamasının doğru olmadığı iddia edildi: Sismolojik verilere göre 20.4 tonluk patlayıcının infilak etmesi gerekiyor

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Afyon’da, üç yıl önce 25 askerin öldüğü mühimmat patlamasına ilişkin şehit aileleri tarafının girişimiyle üç özel bilirkişi raporu hazırlandı. Sismolojik verilerin incelemesi sonucu hazırlanan raporda; mühimmat deposunda 2.1 şiddetinde sarsıntının meydana geldiği, bunun için 20.4 tonluk patlayıcının infilak etmesi gerektiği, oysa TSK’ya göre 16 ton el bombasının patladığı ifade edildi. Dolasıyla “Cephanelikte beş ton fazla ve bildirilmeyen mühimmat olduğu ortaya çıkmaktadır” iddiasında bunuldu.

Avukat Altan Ulutaş’ın yaptığı açıklama göre Afyon davasında aileler, mahkemeye sunulmak üzere üç bilirkişi raporu hazırlattı. ‘Sismik Kayıtların ve Mühimmat Verilerinin Değerlendirilmesi’ başlıklı ilk rapora göre, depoda dört patlama meydana geldi. 3x2 metrekarelik çukur açan ve cephaneliğin sol ön tarafında meydana gelen ilk patlama, saat 21.05:42’de gerçekleşti. 135 saniye sonra saat 21:07:59’da ikinci ve ana patlama yaşandı. Aynı dakika içerisinde üçüncü ve dördüncü patlamalar oldu. Raporda, 3x2 metrekarelik çukur açan ve şehitlerin verildiği ilk patlamada 364 kilogram TNT türünde patlayıcının infilak ettiği ileri sürüldü. Dolayısıyla, el bombasının üzerine sandık düşmesi sonucu oluşan zincirleme reaksiyon sonucu cephaneliğin havaya uçtuğu tespitinin yerinde olmadığı iddia edildi.  

Raporun bir diğer sonucu da şu oldu: Patlama anında 2.1 şiddetinde bir sarsıntının meydana geldiği ifade edildi. Sarsıntı için 20.4 ton patlayıcının infilak etmesi gerektiğini, ancak TSK tarafından 16 ton el bombasının patladığı yönünde açıklama yapıldığı ifade edildi.

“Depolama ve Mühimmat Verilerinin Değerlendirilmesi” başlıklı raporda ise “Depoda bulunan mühimmat miktarının 16 ton olduğu bildirildiğinden, cephanelikte beş ton fazla ve bildirilmeyen mühimmat olduğu ortaya çıkmaktadır. Beş ton mühimmatın patlamadan önceki ve sonraki bilgileri dosyada bulunmamaktadır. Cephanelikte resmi olarak bildirilenin aksine 21 ton mühimmat infilak etmiştir ve 5 ton mühimmatın patlamadan önceki ve sonraki bilgileri dosyada bulunmamaktadır” denildi. 

“Yangın Verilerinin Değerlendirilmesi” şeklindeki üçüncü rapora göre de, ilk patlaman cephanelik içinde değil, önünde ve atmosfere açık alanda meydana geldi. Bu patlamada, açık olan cephanelik kapıları nedeniyle, cephanelik içine giren şok dalgaları içeri girerek cephaneliğin infilak etmesi ile sonuçlanan ana patlamaya neden oldu. Cephaneliğin, yapısı gereği yukarı doğru basınç etkisi yaparak malzeme doku ve beton parçaları kilometrelerce alana dağıldı.