AB Bakanı Çelik: AP'nin kararı bizim için yok hükmündedir

AB Bakanı Çelik: AP'nin kararı bizim için yok hükmündedir

AB Bakanı Ömer Çelik AP'nin Türkiye ile müzakereleri dondurma kararını değerlendirdi.

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) kabul edilen Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin geçici olarak askıya alınması tavsiye kararına Ankara'dan ilk tepki geldi.

AB Bakanı Ömer Çelik, "Tek sesli, şimdiye kadar rastlanmayan şeklide homojen, gerçeklikle uyuşmayan, demokratik olmayan bir tasarıya imza attılar. Alınan kararı yok hükmünde sayıyoruz. Bu karar içerdiği vizyon itibariyle, vizyonsuzluk itibariyle, hedefleri itibariyle, hakim olan dil itibariyle ciddiye alınacak bir karar değildir" dedi.

Avrupa Birliği'ne (AB) ağır eleştiriler yönelten Bakan Çelik, uluslararası örgütün 15 Temmuzgecesinde Türkiye'nin yanında yer almadığını söyledi.

AB Bakanı, "Bize mesaj vermek isteyenler bu parlamento kararıyla verdikleri mesajın Kapıkule Sınır Kapısı'ndan içeri girmeyeceğini bilsinler. Bu mesaj hiçbir şekilde kulak vereceğimiz bir mesaj değil" ifadesini kullandı.

AP'de büyük bir çoğunlukla onaylanan kararın siyasi olduğunun altını çizen Çelik, "Avrupa Parlamentosu tarihine çok kötü geçecek bir karara imza attılar" diye konuştu.

Türkiye, insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti konularındaki reformlarına devam edeceğini belirten AB Bakanı Çelik, şöyle konuştu:

"Her yüz yılda bir Avrupa haritası yeniden şekillendi. Türkiye ile daha yoğun işbirliği yapmaları gerekirken tam tersi yolda ilerliyorlar. AB'nin yeniden vizyon ortaya koyan bir kuruma dönüşmesini bekliyoruz."