Abdullah Gül

Abdullah Gül

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi adaylar arasında Abdullah Gül’ün de adı geçiyor.

Peki Abdullah Gül kimdir ?

Abdullah Gül, 29 Ekim 1950'de Kayseri'de doğdu. Babası Gülükimamı ailesinden Ahmet Hamdi Gül, annesi Satoğlu ailesinden Adviye Hanımdır. Abdullah Gül'ün Büyük Dedesi, 1915'lerde Siirt'ten Develi'ye gelip yerleşmiş bir araptır. Orta öğretimini Kayseri Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girdi. Aynı fakülteden doktorasını ve doçentliğini aldı. Daha sonra, Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde iktisat dersleri verdi. Öğrencilik yıllarında Büyük Doğu'cu Gençlik Örgütü MTTB bünyesinde yer aldı. Memleketi Kayseri'de Ali Biraderoğlu ekibiyle çalıştı.

1983-1991 yılları arasında İslam Kalkınma Bankası'nda ekonomi uzmanı olarak çalışan Gül, 1991 yılında Refah Partisi'nden Kayseri Milletvekili olarak parlamentoya girdi. (19. Dönem)

1993'te Refah Partisi'nde Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Abdullah Gül, 1995'te yapılan genel seçimlerde, ikinci kez Refah Partisi Kayseri Milletvekili seçildi. (20. Dönem)

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu üyelikleri yapan Abdullah Gül, 28 Haziran 1996'da kurulan RP-DYP Koalisyon hükümetinde (54. Hükümet, 28.6.1996 - 20.6.1997) Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü görevlerinde bulundu.

RP'nin 16 Ocak 1998'de Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasından önce kurulan Fazilet Partisi'ne geçen Abdullah Gül, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan genel seçimlerde FP'den 21. Dönem Kayseri Milletvekili olarak tekrar parlamentoya girdi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliğini de yürüten Gül, 8 Mart 2000 tarihinde, partide yenilikçi kanat olarak adlandırılan milletvekillerinin desteğini alarak, genel başkanlığa adaylığını koydu.

14 Mayıs 2000 tarihinde yapılan FP 1. Olağan Kongresi'nde 521 oy alarak, 633 oy alan Recai Kutan'ın gerisinde kaldı. Kongre sonuçları, siyasi çevrelerce, "parti tabanının Yenilikçi olarak adlandırılan kanadı geniş ölçüde desteklediği, ancak partinin henüz bir yönetim değişikliğine hazır olmadığı" şeklinde yorumlandı.

Fazilet Partisi'nin (FP) 22 Haziran 2001'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra bir süre bağımsız kalan Gül, 14 Ağustos 2001'de kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Kurucular Kurulu üyesi olarak partinin kuruluşunda aktif rol aldı.

Abdullah Gül, AKP Kayseri Milletvekili ve Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Gül, 3 Kasım 2002 Milletvekili seçimlerinde Kayseri Milletvekili olarak tekrar seçildi, 16 Kasım 2002'de 58. Hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 58. Hükümeti, Başbakan Abdullah Gül tarafından, 18 Kasım 2002'de kuruldu.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 9 Mart 2003 Siirt Milletvekili Yenileme Seçimi'nde parlamentoya girmesinden sonra, Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Hükümet, 11 Mart'ta istifa etti.

Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, 14 Mart 2003'te kurulan 59. Hükümet'te (2. AKP Hükümeti), Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 3 Ekim 2005'te başlayan AB Müzakereleri için birçok yetkisini Baş Müzakereci Ali Babacan'a devretti.

Evli ve 3 çocuk babası. İngilizce ve Arapça biliyor.

Erdoğan’dan kozmopolit: Başbakan Erdoğan’ın sadık yardımcısı ve ekonomi profesörü olan Abdullah Gül, Türkiye’nin AB sürecini yöneten, sakin, reform yanlısı ve kabiliyetli bir dışişleri bakanı olarak uluslararası camiada saygı görüyor. İngiliz üniversitelerinde eğitim gören Gül, akıcı bir şekilde İngilizce konuşuyor. Erdoğan’dan daha kozmopolit ve cilalı olarak görülüyor. Ancak sert laiklere göre Gül de kapatılan İslami partilerle olan bağı yüzünden bir şüpheli konumunda... Gül’ün eşi de başörtüsü takıyor. Eğer Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa, Gül’ün de 2002’de kısa süre için yürüttüğü Başbakanlık görevini alması bekleniyor.