AİHM tutuklu HDP'liler için beraat istedi

AİHM tutuklu HDP'liler için beraat istedi
Güncelleme:

AİHM’in tutuklanan 13 HDP milletvekili için verdiği hak ihlali kararını değerlendiren dosyanın avukatı Ramazan Demir, “Bu dosyaların açılıp hepsinin beraat edilmesi gerekiyor" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2016 yılında tutuklanan 13 HDP’li milletvekilinin başvurusunu karara bağladı. Mahkeme, vekillerin 4 Kasım’da tutuklanmaları nedeniyle ifade özgürlüğü ve seçme ve seçilme haklarının ihlal edildiğine karar verdi. 

GazeteDuvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile İdris Baluken, Besime Konca, Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Selma Irmak, Ferhat Encü, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Çağlar Demirel, Ayhan Bilgen, Burcu Çelik ve Leyla Birlik adına yapılan başvuruda Türkiye, manevi tazminat cezasına mahkum edildi.

Danimarkalı yargıç Jon Fridrik Kjølbro'nun başkanlık ettiği 7 kişilik jüri, değerlendirmesinde 1'e karşı 6 oyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşme'nin (AİHS) ifade özgürlüğünü kapsayan 10'uncu maddesinin ve özgürlük ve güvenlik hakkını güvence altına alan 5'inci maddesinin 1'inci ve 3'üncü fıkralarının ihlal edildiğine karar verdi. Jüri 1'e karşı 6 oyla, Sözleşme'nin 5'inci maddesiyle bağlantılı olarak 18'inci maddesinin de ihlal edildiğine karar verdi. Kararlara tek karşı oyu Türk yargıç Saadet Yüksel kullandı.

Nursel Aydoğan, Ayhan Bilgen ve Leyla Birlik dışındaki başvuranların her birine 16 bin euro manevi tazminat verilmesine, Bilgen'e ise 11 bin 600 euro manevi tazminat verilmesine hükmedildi. Ayrıca mahkeme giderleri için başvuranların her birine biner euro verilmesine karar verildi.

Gazete Duvar