Antalya'da deniz kaplumbağası uyarısı !

Antalya'da deniz kaplumbağası uyarısı !

Antalya'nın Lara bölgesinde denize giren 4 kişiyi deniz kaplumbağası ısırdı.

Antalya'nın Lara sahilinde son bir haftada 4 kişiyi deniz kaplumbağası ısırdı. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama dönemi olduğu, bölgede birçok alanın koruma altına alınması gerektiği uyarısında bulunuldu.

Antalya Kundu’da bulunan Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na ait (ATGV) Antalya eğitim ve Sosyal Tesisleri’nin bulunduğu plajda, deniz kaplumbağaları son bir haftada 4 kişiyi ısırarak yaraladı.

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt’un İstanbul’dan gelen misafirlerinin 18 yaşındaki oğlunu da aynı sahilde dün bir deniz kaplumbağası ısırdı. Misafirlerinin ATGV tesislerinde denize girdiğini belirten Semanur Kurt, aynı bölgede daha önce bir kız çocuğu olmak üzere 3 kişiyi daha deniz kaplumbağasının ısırdığı yönünde uyarılar yapıldığını söyledi. Kurt, yaşanan olayı fotoğraflı olarak Twitter hesabından da paylaştı.

YUMURTA BIRAKMA DÖNEMLERİ

Lara’daki kampta arkadaşının oğlunu denizde kaplumbağanın ısırdığını yazan Semanur Kurt, Lara’nın kaplumbağaların doğal yaşam alanı olduğuna vurgu yaparak, bu ara kaplumbağaların yumurta bırakma dönemi olduğunu kaydetti. Lara’da sürekli denize girenlerin bunu bildiğini de dile getiren Kurt, halka açık alanlarda da bunlara zarar verilmemesi gerektiğini vurguladı.

YAŞAM ALANLARI TAHRİP EDİLDİ

Arkadaşının oğlunun ciddi bir yara aldığını belirten Semanur Kurt, Lara kumullarının caretta caretta kaplumbağalarının önemli yaşam alanlarından olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Onların yaşam alanı alt üst edildi. O bölgede yaşayanlar ve denize girenler çok iyi bilir ve dikkat eder. Ancak bilmeyenler veya farkına varılmadan kaplumbağaların yumurta bıraktığı alanlar tahrip ediliyor. Dolayısıyla yaşam alanlarına girildiği için insanlara zarar veriyorlar. Yaşam alanlarında rahatsız edildiler, insanlar rahat bırakmadı. Tabi her kaplumbağanın başına polis dikecek halimiz yok. O yüzden özellikle yumurtlama dönemlerinde bu kaplumbağaların yaşam alanları koruma altına alınmalı. Bu alanlar belirlenmeli ve insanlar uzak tutulmalıdır. Bizim sağlığımız kadar onların yaşamı, korunması da çok önemli."