Avukatlar ayaklandı! Adliyede ''çoklu baro'' eylemi var

Güncelleme:

AK Parti'nin bugün Meclis'e sunduğu baroların yapısını değiştirmeye yönelik teklife karşı barolar eylemlerini büyüttü. Bugün adliyeler protesto sesleriyle yankılanıyor.

AK Parti'nin Meclis'e sunduğu, baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirecek kanun teklifine karşı barolar eylemlerine devam ediyor. Avukatlar, İstanbul Barosu'nun çağrısıyla bugün Çağlayan Adliyesinde bir araya geldi. Polis barikatları nedeniyle alana girişte zorlanan avukatlar, "Feyzioğlu istifa' sloganları attı.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığı'na sunduklarını açıkladı.

Düzenlemeye karşı çıkan avukat ve baro başkanlarının, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önündeki 'Savunma Mitingi' düzenledi.

"BİZ İNSAN HAKLARINA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ" 
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu avukatlar adına açıklama yaptı.
Durakoğlu, "Gelin konuşalım, sorunlarımızı yasalaştıralım dedik. Devasa sorunlarımız var avukatlar olarak. Bu ülkenin yargısının kurucu unsuru olan savunmanın temsilcileri olarak. Kapıdan içeri girerken başlıyor. Bakmayın girdiğimize, hala giremediğimiz yerler var.  Mesleğin uğraş alanının genişlemesi gerekiyor. Bizim yasamızın 76 ve 95'inci maddesi bize hukukun üstünlüğünü gözetmek ve insan haklarına sahip çıkmak görevi veriyor. Bizimkisi görev... Biz insan haklarına sahip çıkmak zorundayız" dedi.

"AVUKATLARA İHTİYACI VAR BU ÜLKENİN"
Durakoğlu, "Bugün 1 saat önce teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundular. Çoğunlukları var çıkarabilirler belki. Geçmemesi için biz demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Komisyon aşamasında da, genel kurul aşamasında da kullanacağız" ifadesini kullandı.
 
POLİS GENİŞ ÖNLEM ALDI
Bu arada polis adliye önünde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Avukatların önceden ayarlanan alana sığmaması sonucu polisler, Başkan Durakoğlu'nun da talebi üzerine bariyerleri kademeli olarak açarak genişletti. Adliye önünde de bariyerler bazı avukatlar tarafından açılarak genişletildi. Saat 12.30'da başlaması planlanan miting, bazı avukatların polis bariyerinden içeri alınmaması sebebiyle gecikmeli olarak başladı. 

İZMİR BAROSU DA EYLEM YAPMIŞTI
Dün de İzmir Barosu,  Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Çoklu baro teklifi üzerinde duruyoruz. Milletvekili arkadaşlarımız yarın teklif verecek" açıklamasının ardından yürüyüş yapmak istedi. Polis tarafından engellenen avukatlar baro sokağında oturma eylemi başlattı.

78 BARO DESTEK İSTEMİŞTİ
Ayrıca 78 baro gazetelere ilan vererek “Bu ülke üzerinde yaşayan, hukuk devletine ve insan onuruna inanan her vatandaşa tarihi bir çağrıdır” sözleriyle destek istemişti. Açıklamada, “Barolar 'çoklu baro' kisvesi altında yıkıldığında, bu ülke üzerinde yaşayan ve adalete ihtiyaç duyan istisnasız herkes artık sessiz ve kimsesiz kalacaktır” ifadeleri kullanılmıştı.

BÜYÜK SAVUNMA MİTİNGİ HAZIRLIĞI
Barolar 4 Temmuz Cumartesi günü de tüm Türkiye’den avukatların katılımı ile Ankara’da büyük bir 'Savunma Mitingi' hazırlığı yapıyor. Ankara’da düzenlenecek olan mitingin yer ve saati önümüzdeki günlerde açıklanacak. Yapılacak mitinge izin verilmemesi durumunda ise, farklı eylem çeşitleri değerlendirilecek.

Seçiniz...