Bakan Soylu'dan 'çalışma izni belgesi' açıklaması

Bakan Soylu'dan 'çalışma izni belgesi' açıklaması
Güncelleme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada "Şu ana kadar muafiyet tanıdığımız sektörlerde e-başvuru, e-devletten çalışma izni belgesi alan kişi sayısı 691 bin 890. 178 bin 283 kişi de seyahat izin belgesi aldı." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ağrı'daki güvenlik toplantısında 2. gününe girilen tam kapanma süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, çalışma muafiyeti olanların bu süreçte sorun yaşamayacaklarını belirterek, şunları söyledi:

Bir arkadaşımı dün koronavirüsten kaybettim. Çocukluğumuzdan beri beraberiz. Bu işin telafi edilebilecek bir tarafı olsa, hep birlikte telafi edelim. 1.5 yıldan beri çocuklar okula gidemiyor, camilerde saf düzenimiz değişti. Bunun hala tezviratını yapanlar var. Yapmayın artık.

Çocukarımız üniversiteye gidemedi. Bir tecrübemiz oldu. Bilim Kurulu'nun tecrübeleri oldu. Hakikaten yapmayın ya. Allah razı olsun vatandaşımızdan, hep birlikte bu mücadeleden başarı ile çıkacağız. Önce sabır, sonra bayram... Tedbirlere uyalım, çocuklarımız okula rahat gitsinler.

"178 BİN KİŞİ SEYAHAT İZİN BELGESİ ALDI"

Bir gün önce öğleden sonra saat 15.00 gibi açtık. Bir anda başvurular oldu. Tüm tanımlamaları yaptık. Şu ana kadar e-başvuru ile izin izni alan 691 bin 890 kişi. Buradan belgeyi aldıktan sonra, kolluk kuvvetlerimizin cep telefonlarına, tabletlerine düşüyor bunlar.

Denetimler de çok rahat şekilde yapılıyor. Bunu da başardık. Seyahat izin belgeleriyle ile de işi 178 bin kişi seyahat izin belgesi aldı. Halkımız büyük fedakarlık yapıyor, hakka girmememiz lazım, kendi otokontrolümüzü sağlamalıyız. Muhalefet yapmak isteyen yapıyor, yapmaya da devam etsin. 60 bin civarındaydı vaka sayısı, 30 binlere düştü. Dün bir arkadaşımı koronadan kaybettim. En yakınlarımızı kaybettik, memleketimizin en birikimli insanlarını kaybettik. Camilerde saf düzenimiz değişti. Hala bunun munzurluğunu yapanlar var, yapmayın Allah rıza için ya, hep beraber bu işten çıkalım.

 

 Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için alınan 17 günlük tam kapanma kararının ilk gününde İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki büyükşehirlerde kalabalıklar dikkat çekti.

UZUN ARAÇ KUYRUKLARI GÖRÜLDÜ

Kısıtlama kararı önceki gün 19.00'da başlarken, başkent Ankara'da gece yaşanan sessizlik sabah saatlerinde yerini yoğun trafiğe bıraktı. Emniyet güçlerinin sokağa çıkma kısıtlamasına istinaden uygulama yaptığı yerlerde uzun araç kuyrukları yaşandı.

 TRAFİK DURMA NOKTASINA GELDİ

Özel iş yerleri ve kamu kurumlarında dün sabah saatlerinden itibaren işe gidiş ve geliş saatlerinde yoğunlaşan trafik çoğu zaman durma noktasına geldi. Yoğun trafiğin içinde kalan ambulanslar için uygulama noktasında trafiği açmak zorunda kalan polisler, binlerce sürücünün izin belgesini kontrol etmekte zaman zaman zorlandı. Başkent'in merkezi Kızılay başta olmak üzere, Eskişehir Yolu, İstanbul Yolu ve Konya Yolu'ndaki polis çevirme noktalarındaki uzun araç kuyrukları sürücüleri bezdirdi.

İstanbul'da da hem trafikte hem toplu ulaşımda yoğunluk yaşandı. 15 Temmuz şehitler Köprüsü, Cevizlibağ, Avcılar ve Küçükçekmece'de trafik durma noktasına geldi. İstanbul ve Edirne istikametine polis ekipleri tarafından kurulan denetim noktalarından geçen sürücüler, trafiği kilitledi.

METRO VE METROBÜSLERE EK SEFER KOYULDU

Kısıtlama nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma araçlarının saatlerinde düzenlemeye gitmişti. Ancak o kadar yoğunluk oluştu ki, metro ve otobüslere ek seferler konuldu. Metro İstanbul'dan yapılan açıklamada, "Hatlarımızda yaşanan yolcu yoğunluğu nedeni ile yoğun olan hatlarımızda ek seferler düzenlenmektedir" denildi.

"BU KADAR İNSAN İZİNLİ Mİ?"

Kısıtlamadan muaf olanlar, yoğunluktan dolayı şaşkınlıklarını, "Dışarı çıktığımızda gördük ki herkes dışarıda. İnanılmaz bir trafik var. Bu kadar insan izinli mi?" sözleriyle dile getirdi.

İSTİHDAMIN YÜZDE 61'İNE DENK GELİYOR

Hürriyet'te yer alan habere göre; Bu kalabalığa, tam kapanmadan muaf olan çalışanların neden olduğu tahmin ediliyor. DİSK-AR'ın hazırladığı tam kapanma raporuna göre, istihdamın yaklaşık yüzde 61'ine denk gelen 16.4 milyon çalışan kapanmadan muaf sektörlerde çalışıyor.

Yüzde 22'yi kapsayan 6 milyon çalışan ise kısmen muaf sektörlerde görevli. Kapanma kapsamındaki sektörlerde ise yüzde 17'ye denk gelen 4.4 milyon çalışan yer alıyor. Raporda, "Genelgede 43 muafiyet bulunuyor. Sanayi ve inşaat işçileri ile hizmetler sektörünün birçok alt sektörü başta olmak üzere zorunlu olmayan mal ve hizmet üretiminde milyonlarca işçi çalışmaya devam edecek" ifadelerine de yer verildi.