Davutoğlu'ndan YPG cenazelerine şartlı onay

Davutoğlu'ndan YPG cenazelerine şartlı onay

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatıyla 13 YPG’linin cenazelerinin “şov ve gösteri” yapılmaması şartıyla Türkiye’ye alındığı öğrenildi.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 22 Temmuz’da Ceylanpınar’da 2 polisin uyurken şehit edilmesi ve bu olayı PKK’nın üstlenmesinden bir gün sonra Bakanlar Kurulu Suriye’de ölen Türk vatandaşlarının yurda alınmamasına yönelik bir ka rar almıştı.

Milliyet gazetesinden Kıvanç El'in haberine göre kararın sonrasında 12’si Türk, 1’i Alman vatandaşı 13 YPG’linin cenazesi habur Sınır Kapısı’na getirildi. Bakanlar Kurulu kararı gereğince cenazeler Türkiye’ye alınmadı. Bunun üzerine, bazı HDP milletvekilleri, Ak Parti’nin Kürt kökenli milletvekilleriyle temasa geçti. Başbakan Davutoğlu’nun Doğu veGüneydoğu bölgesi STK’larıyla yaptığı toplantıda da konu gündeme getirildi. İki HDP’li milletvekilinin Muhammet Dervişoğlu ile yaptığı görüşmede de bu talep iletildi. Bunun üzerine Davutoğlu’nun talimatıyla cenazelerin geçişine “şov ve gösteri” olmaması şartıyla izin verildi. Bu şartların daha önce PKK’lıların Habur’dan girişinde yaşanan görüntülerin bir daha yaşanmaması sebebiyle konulduğu da konuşuluyor.

Bu şartların kabul edilmesi üzerine 4 Ağustos gecesi cenazeler Türkiye’ye alındı. Dervişoğlu ile HDP’lilerin görüşmesinde HDP’lilerin “Bir daha cenaze gelmeyecek” sözünü Başbakan Davutoğlu’na ulaşacak şekilde verdikleri de öğrenildi. Ancak bu söze karşın önceki gün 15 YPG’linin daha cenazesi sınıra getirildi. Devlet kanadında yeni cenazelerin getirilmesi PKK’nın “cenazeler üzerinden siyaset yaparak devleti zora sokma ve vatandaşla karşı karşıya getirerek gerginlik çıkarma” adımı olarak yorumlandı. Yapılan değerlendirmelerde, PKK’nın devlet ile cenaze sahibi aileleri karşı karşıya getirmeyi hedeflediği yorumları yapıldı.