DİYARBAKIR'DA OLAY VAR ! NEVRUZ ALANINDA 1 KİŞİ VURULDU !

DİYARBAKIR'DA OLAY VAR ! NEVRUZ ALANINDA 1 KİŞİ VURULDU !

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarının olduğu alana üzerinde bıçakla girmek isteyen bir kişi polis tarafından vuruldu.

Diyarbakır, 2002'den sonra ilk defa Olağanüstü Hal koşullarında Nevruz'u kutluyor.

33 yerde kutlama yapılması planlamıştı ancak valilikler, 21 Mart tarihleri dışında yapılacak kutlamalara izin vermedi. Bu yüzden 12 yerde kutlamalar iptal edildi.

POLİS 1 KİŞİYİ VURDU

Diyarbakır’da Nevruz kutlamaları başlamadan önce kutlama alanına iddialara göre üzerinde kesici bir aletle girmek isteyen biz şüpheli ile polis arasında kovalamaca yaşandı.

Çıkan kovalamacada polis şüpheliyi vurarak etkisiz hale getirdi.

ÇANTASINI ARATMADI

Diyarbakır'da merkez Bağlar İlçesi'nde bugün DBP, DTK ve HDP'nin organizasyonu ile nevruz kutlamasının yapıldığı alana sabah elinde bıçakla girmek isteyen ve sırt çantasını aratmayıp kaçmaya başlayan bir genç, polisin açtığı ateşle öldü.

"DUR" İHTARINA UYMAYINCA...

Yaklaşık 5 bin polisin güvenlik önlemi aldığı ve çevresi bir gün önceden bariyerlerle çevrilen alana sabah saatlerinde kontrol noktalarından birinden girmek isteyen ve elinde bıçak olduğu belirtilen kimliği belirsiz bir kişi, polisle tartıştı. Sırt çantasını aratmak istemeyen kişi polisin "dur" ihtarına uymayıp kaçmaya başlayınca polis ateş etti. Ağır yaralı olarak ambulansla hastaneye kaldırılan şüphelinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

'ÇANTAMDA BOMBA VAR HEPİNİZİ ÖLDÜRECEĞİM" DEMİŞ

Diyarbakır Valiliği, Nevruz kutlama alanında sabah 1 kişinin ölümü ile sonuçlanan olay ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Valilik, Nevruz etkinlikleri miting alanına girmeye çalışan sırt çantalı bir kişinin, alanın güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik kuvvetlerinin kendisini aramak istemesine karşı çıkarak, "Çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim" diyerek güvenlik güçlerine bıçaklı saldırıda bulunduğunu belirtti. Açıklamada devamla şöyle denildi:

"Şahıs, etkinliğin yapılacağı yöne doğru koşmaya başlamıştır. Şahıs, güvenlik güçlerinin tüm uyarılarına rağmen elindeki bıçağı atmamış ve alana doğru koşmaya devam etmiştir. Söz konusu şahsın canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden ve alanda bulunan katılımcıların can güvenliği göz önünde bulundurulduğundan dolayı, arama noktasında görevli güvenlik güçlerince müdahale edilmiştir. Meydana gelen olay sonrasında yaralanan ve etkinlik alanına çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırılan şüpheli şahıs, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgili olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca çok yönlü inceleme başlatılmıştır."

5 BİN POLİS GÖREVLİ

Diyarbakır’da vatandaşlar, Nevruz etkinliğinin yapılacağı Bağlar ilçesindeki alana gelmeye başladı. Miting alanında geniş güvenlik önlemleri alınırken, 5 ayrı noktada arama noktası oluşturuldu. Nevruz nedeniyle kentte 5 bin polisin görevlendirildi. 

Etkinliği, 400 yerli ve yabancı gazeteci de takip ediyor.

KATILIM BEKLENENDEN AZ

Geçtiğimiz yıllarda katılımın milyonlarla ifade edildiği Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarına bu yıl katılımın geçtiğimiz yıllara göre bir hayli düşük olduğu görüldü.

1-455.jpeg

PKK FLAMASI, ÖCALAN POSTERİ YOK
 
Alanda terör örgütü PKK'nın flamaları ve Öcalan posterlerine izin verilmedi. Alanda "Biji Nevruz", "Yaşasın özgürlük", "Yaşasın halkların kardeşliği" yazılı pankartlar ve "Hayır" dövizleri olduğu görüldü.
 

--2764915.jpeg

ARAÇLARDAN İNİP YÜRÜDÜLER

HDP, DBP ve DTK’nın organize ettiği Diyarbakır’daki Nevruz kutlaması nedeniyle hareketlilik başladı. Vatandaşlar, sabah saatlerinden itibaren kutlamanın yapılacağı Bağlar ilçesinde Newroz Park’a gelmeye başladı. Nevruz alanına giden yollarda uzun araç konvoyları oluştu. Tıkanan trafik nedeniyle alana gitmek isteyenler, araçlardan inip yürümek zorunda kaldı.

Vatandaşlar arasında yöresel kıyafetler giyerek kutlamalara katılanların olduğu da görülürken, bazı grupların terör örgütü PKK üyelerinin giydiği haki renkli giysileri giydikleri gözlendi.   Etkinlik nedeniyle, alan çevresinde ve kent genelinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kentin bazı noktalarına Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA) konuşlandırıldı.

BAYDEMİR VE TÜRK'ÜN KONUŞMASI BEKLENİYOR

Onların yerine Diyarbakır'ın eski belediye başkanı olan ve şimdi HDP'nin grup sözcüsü görevini yapan Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir ve görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ün katılımcılara hitap etmesi bekleniyor.

3-979.jpg

ALANA SEYYAR SATICI YASAĞI

Günler öncesinden bu yana alanda nöbet tutan parti görevlilerinin her gün alanı herhangi bir saldırı ihtimalina karşı alanı didik didik aradığı belirtildi. Bugün de polis bariyeri içinde kalan alan, önce tamamen boşaltılacak, parti görevlileri ve polisler tarafından bomba detektörü köperler eşliğinde arandıktan sonra sivillerin girişine açılacak. Alana giren herkes, hem polis hem de aorti görevlileri tarafından ayrı ayrı üst aramasından geçirilecek ve çantaları kontrol edilecek. Alana bu yıl kesinlikyle seyyar satıcı alınmayacak. Alana yüzbinlerce insana rahatlıkla hitap edilebilecek ses ve görüntü sistemi ayrıca 130 seyyar tuvayet ve lavabo kuruldu. Türk, Güven, Baydemir, Gökhan, Hamzaoğlu Barış Anneleri konuşacak 163’ü yabancı basın mensubu olmak üzere 367 gazeteci kutlamalara akredite oldu. Kutlamalardaki konuşmacılar da belirlendi.

Diyarbakır 'daki Nevruz'da ''Hayır'' flamaları

"KÜRTÇE NA (HAYIR)"

Alana 5 farklı noktada girenlerin alana sadece üzerinde referandum için hazırlanan farklı renklerde olan ve üzerinde Kürtçe Na (Hayır) yazan flama taşımalarına izin verildi.

1-20170321121222.jpg

Etiketler diyarbakır nevruz