Esed Rejimi Ve Pyd'den Zorunlu Askerlik Uygulaması

Esed Rejimi Ve Pyd'den Zorunlu Askerlik Uygulaması

Esed rejimi ve PYD güçleri, Suriye'nin kuzeydoğusunda birlikte kontrol ettikleri Haseke ilinde gençleri zorla askere alıyor- Aralarında askerliğini yapmış erkeklerin, çocuk ve kadınların da olduğu halk, iki taraf arasında sıkışmış durumda.- Hasekeli evli

HASEKE (AA) - MOHAMAD MİSTO - Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD ve Esed rejimi güçlerinin ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke ilinde gençleri zorla askere aldıkları bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, PYD ve rejim güçleri Haseke'de gençleri zorla askere almak için adeta yarışıyor. Rejim güçlerinin yüzde 25'ini, PYD'ninse kalanını kontrol ettiği ilde, iki taraf arasında kimi zaman çatışmalar da yaşanıyor. Aralarında askerliğini yapmış erkeklerin, çocuk ve kadınların da olduğu halk, iki taraf arasında sıkışmış durumda.

PYD'nin zorla askere aldığı gençleri, bir aylık eğitimin ardından zorla savaştırdığı da belirtiliyor. Eğitimin fiziki aktivitelerin yanı sıra PKK'nın ideolojik fikirlerini de içerdiği ifade ediliyor.

Rejim güçleri ise okul hayatları devam eden gençleri, tecil belgelerine aldırmadan askere alıyor. Kaynaklar, bu uygulamaların binlerce gencin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) ve Türkiye'ye kaçmasına sebep olduğunu belirtiyor.

Hasekeli genç A.H, AA muhabirine yaptığı açıklamada yaşadığı yerin kendisi için "hapishaneye dönüştüğünü" söyledi. PYD ve rejimin güçlerinin şehirde sürekli asker toparlamak için devriye gezmesi nedeniyle çalışamadığından yakınan genç, bu yüzden ailesinin maddi açıdan zor duruma düştüğünü anlattı.

Bir diğer ilçe sakini 29 yaşındaki evli ve çocuklu D.H. isimli genç de, "Ben 3 yıl askerlik yaptım ama şimdi hem rejim hem PYD tarafından askerlik için aranıyorum. Evimden sadece geceleri çıkabiliyorum ve ailemi geçindirmek için çalışamıyorum" dedi.

PYD geçen haftalarda kontrolünde tuttuğu bölgelerde uyguladığı 6 ay süreli "zorunlu askerlik" uygulamasını 3 ay daha uzatmıştı.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün (SNHR) 18 Ocak'ta yayımladığı raporda, PYD'nin Haseke'nin çeşitli yerlerinde en az bin 651 kişiyi keyfi olarak tutukladığı vurgulanmıştı. İçlerinde 14 ve 16 yaşlarında çocukların da evlerinden alınarak, zorla askere alındıkları ve akıbetlerinin bilinmediği ifade edilmişti. Raporda kadınlara yönelik hak ihlallerine de yer verilerek, PYD'nin askeri gücü YPG'nin kadınları Haseke, Kamışlı ve Afrin'de örgüte katılmalarını sağlamak üzere zorla alıkoyduğuna dikkat çekilmişti.