Evli kadınlar için devrim gibi soyadı kararı

Evli kadınlar için devrim gibi soyadı kararı

Yargıtay kararına göre evli kadınlar artık bekarlık soyadını kullanabilecek.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, evli kadının isterse sadece bekarlık soyadını kullanabilmesinin yolunu açtı Evli kadınlar, aile mahkemelerine dava açarak sadece kendi soyadlarını kullanabilecek. Daha önce mahkemeler vize verse bile Yargıtay, Medeni Kanun'u gerekçe göstererek evli kadınların sadece bekarlık soyadlarını kullanmalarına onay vermiyordu.

Kadınların evlendikten sonra gerek kariyer, gerek kişilik haklarını gerekçe göstererek kendi soyadlarını kullanmak istediklerini söyleyen ve Aile Mahkemesi'nde Türkiye'de bu konuyla ilgili ilk davayı 2007 yılında kazanan Avukat Alev Yıldız, Medeni Kanunun 187'inci maddesine göre, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanamadıklarını belirtti. Kendi soyadlarını öne alarak eşlerinin soyadını kullanabildiğini hatırlatan Avukat Yıldız şöyle dedi:

"Kanunun bize verdiği tek yetki bu. Ancak müvekkillerimle birlikte açtığımız davalarda, müvekkillerim sadece kendi soy isimlerini kullanmak istiyorlar. Bunun nedeni de, kendi soy isimleri ile belli bir kariyere ulaşmış olmaları dışında, bu hakkın bir kişilik hakkı olması. Ancak kanun buna müsaade etmiyor. Biz de açtığımız davalarla, Türk hukukunun parçası olan onaylanmış uluslararası anlaşmaları Türk mahkemelerine uygulatarak, bu hakkı elde ettik. Bu hakların elde edilmesi için açtığım 5 dava ile birlikte, yaklaşık 10 senedir mücadele ediyoruz. Yargıtay da sonunda en üst kurulu nezdinde bu hakkımızı teslim etmiştir."

'KARAR EMSAL OLUŞTURUYOR'

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun bu kararının ellerine yeni ulaştığını ve emsal karar oluşturduğunu vurgulayan Alev Yıldız şöyle devam etti:

"Bu karar en yüksek yargı organı tarafından verilmiş bir karar. Hukuk Genel Kurulu'nun kararları hem yerel mahkemeleri, hem de Yargıtay'ın tüm dairelerini bağlamaktadır. Bu nedenle kadınlar bu karara dayanarak, yerel mahkemeden sadece kendi soy isimlerini kullanma haklarını elde edebilirler."

'KADINLARIN DAVA AÇMALARI GEREK'

Ancak bunun için kadınların yine de dava açmaları gerektiğini dile getiren Yıldız, "Çünkü Nüfus İdaresi sadece Medeni Kanun'u uygular, yargı içtihatlarını dikkate almaz. Bu yüzden Medeni Kanun'un 187'inci Maddesi'nin de değişmesi gerekiyor. Bu madde değişmediği sürece kadınlar, kendi soyadlarını kullanma haklarına sadece dava açarak kavuşabilirler."