İncirlik Üssü'nün toprağı İsrail'e götürülmüş

İncirlik Üssü'nün toprağı İsrail'e götürülmüş

ABD - Türkiye ilişkilerinin sembol yeri İncirlik Üssü bir romana konu oldu.

Yazar-gazeteci Çetin Yiyenoğlu, 350 sayfalık kitabında üssün tarihçesi ve yaşananları yer yer belgelere dayalı fantastik bir anlatımla yazarken, üssün kuruluşu sırasında hafriyattan çıkan ve "mümbit" diye tanımlanan kırmızı toprakların ABD uçakları ile İsrail Devleti'ne götürülüp çölde kurulan mini tarım alanlarında değerlendirildiği anlattı.

'Yer üstündeki kadar yer altında da bir İncirlik var" diye tanımlanan Adana'daki ABD-Türkiye ortak savunma tesisi olan ve kuruluşu 1950'li yıllara dayanan üssün çevresi 25 kilometre. "İncirlik Romanı" adlı kitapta bu üssün kuruluş yıllarına dayanan söylenceler de yer alıyor. Bir bölümünde, o yıllarda inşaatlarda çalışanların, sığınak ya da silahların saklanması amacıyla gerçekleşen büyük çaplı hafriyatlardan çıkan toprağın bir bölümünün konteyner türü taşıma sistemlerine yüklenip, uçaklarla o yıllarda yeni kurulan İsrail'e götürüldüğü bilgileri yer alıyor.

'KÜÇÜK AMERİKA'

İncirlik Üssü için "Küçük Amerika" tanımlamasında da bulunulan kitapta üssün dünya gündemine geldiği İncirlik'ten kalkıp Rusya'da düşen U-2 casus uçağından, bilinmeyen gizli anlaşmaların Wikileats belgelerinde nasıl yer aldığı; bu üste görev yapan, çok dil bilen "özel görevlilerin" kimler olduğu isim isim açıklanıyor. "İki Mata Hari" diye tanımlanan bölümde ise Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde Genelkurmay'dan elde ettiği belgelerin ABD'ye kimin eli ile aktarıldığı; Eşref Bitlis'in uçağının düşürülme planının bu üsde yapıldığı iddialarının geniş öyküleri de yer alıyor. Üste görevli Amerikalı'lardan Barzani'ye yakınlığı olanlar, Çekiç Güç ile Irak'ta Kürt devletinin kurulması gibi konular da kitapta geniş yer buluyor. Yazar ayrıca, "Neokolonyel" olarak tanımladığı İncirlik Üssü'nün bölge ülkelerindeki gelişmelerde aldığı rolü de ABD yönünden ele alırken, yarım asırlık tarihinde hangi isimlerin sonraki yıllarda ortaya çıkan gerçeklerle hangi görevleri yapmış olduğunu anlatıyor.

GÜN GÜN OPERASYONLAR

Kitabın 110 sayfalık bölümünde ise, 1991 Körfez Savaşı'ndan itibaren üssün Irak, Afganistan ve Suriye operasyonlarında kullanılması ile ilgili tarih ve operasyon bilgileri yer alıyor.

Emekli gazeteci olan yazar Çetin Yiğenoğlu, 1970 yılından itibaren Adana'da Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde görev yaptı. "İncirlik Üçlemesi" adını verdiği 2 kitabı daha önce "Başkan" ve "Kumpas" adları ile yayınlamıştı.

FOTOĞRAFLI

DHA