Marmara Üniversitesi'nde torpil iddiası

Marmara Üniversitesi'nde torpil iddiası
Güncelleme:

Marmara Üniversitesi yüksek lisans ve doktora sınavlarında bazı adaylara torpil yapıldığı iddiası ortalığı karıştırdı.

Marmara Üniversitesi yüksek lisans ve doktora sınavlarında bazı adaylara torpil yapıldığı iddiası ortalığı karıştırdı. Uluslararası İlişkiler doktora programı sınavı, geçtiğimiz hafta şaibeli bulunduğu gerekçesiyle rektörlük tarafından iptal edildi. Bazı sol internet siteleri gelişmeyi “kadrolaşma rezaleti” diye duyurdu.

Oysa, rezalet sol görüşlü hocalar eliyle yapılıyor. Bunun son örneği Sosyal Bilimler Enstitüsü Sinema Yüksek Lisans programında yaşandı.

Başkanlığını Prof. Dr. Şükran Esen’in yaptığı jüri, başarılı öğrencileri, mülakat sınavında sadece sıfır puan vererek saf dışı bıraktı. İddiaya göre jürinin önceden belirlediği isimler mülakatta 100 puan verilerek programa kabul edildi. Kendisine haksızlık yapıldığını söyleyen adaylar, sosyal medyada isyan ederek, Marmara Üniversitesi Rektörü M. Emin Arat’tan sınavı iptal etmelerini istedi.

İSİMLER NİYE YOK?

Yüksek lisans ve doktora programlarında yerleştirme puanı; Akademik Personel Seçme Sınavı (ALES) puanının yüzde 50’si, mezuniyet notunun yüzde 20’si, yazılı sınavın yüzde 15’i, mülakat sınavının yüzde 15’i toplanarak hesaplanıyor. Ancak, yüzde 15’lik mülakat notu bile “istenmeyen öğrenci”nin elenmesi için yeterli geliyor. İşte Sinema Yüksek Lisans programında bu yapıldı. ALES’ten yüksek puan alan, diploma notu yüksek olan bazı adaylara mülakatta sadece 1 puan verildi. Bazı düşük puanlı adaylar da 100 puanla sıralamada öne çekildi. Yazılı sınavda 95 alan bir öğrenciye mülakat jürisi tarafından 20 puan verildi ve adayın programa girmesi engellendi. Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) 96,5; ALES’i 80,99 olan bir adaya, yazılı sınavda 45, mülakatta ise sıfır puan verildi. Adayların iddiasına göre üniversite daha önce sınavda başarılı görülenlerin isim ve puanlarını yayınlıyordu. İltimasın belli olmaması için sonuç duyuruları sadece aday numarası ile yapılmaya başladı.

Marmara Üniversitesi'nde torpil iddiası - Resim : 1

Marmara Üniversitesi'nde torpil iddiası - Resim : 2

Türkiye Gazetesi