Çavuşoğlu paralel yapı ve HDP'ye yüklendi

Çavuşoğlu paralel yapı ve HDP'ye yüklendi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 8. Büyükelçiler Konferansı'nda paralel yapı ve HDP'yi topa tuttu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 8. Büyükelçiler Konferansı'nda Türk büyükelçilere paralel yapıyı ve HDP'yi şikayet etti.

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Türk Büyükelçileri Konferansı’na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “iç politikaya” dönük mesajları damgasını vurdu. Bakan Çavuşoğlu elçilere, Pararel Yapı ve HDP uyarısı yaptı.Suudi-İran çekişmesi konusunda ise daha tarafsız ifadeler kullanmaya dikkat eden Çavuşoğlu, İran’a Irak’a yapılan yardımlar üzerinden yüklendi. Dışişleri’nin patronu isim vermedi; ancak Irak’ta İŞID ile mücadele için yapılan askeri yardımların, “bir başka ülkenin güdümündeki Şii militanlara gittiğini” söyleyerek, adını anmadan, İran’a yüklendi.

Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre bu yıl 8.’si yapılan Büyükelçiler Konferansı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun konuşması ile resmen başladı. Ancak Çavuşoğlu, daha önceki konferanslarda olmayan bir şey yaptı; iç politikayı da konferansa dahil etti.

Türk Büyükelçilere, önce Paralel Yapı’yı, ardından da HDP ve isim vermeden Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı şikayet etti.  Çavuşoğlu’nun konuşmasındaki mesajlar şöyle;

PARALEL’İ TÜRK BÜYÜKELÇİLER’E ŞİKAYET ETTİ

Çavuşoğlu konuşmasında, Fethullah Gülen Cemaatinden de “paralel” ifadesiyle bahsetti. “Türkiye’de kaos çıkarmaya çalışan yapı” olarak bahsettiği Gülen cemaati’nin MGK tarafından da “legal görünümlü illegal yapı” ilan edildiğini belirten Çavuşoğlu, “Milletimizin samimi duygularını istismar ederek, parasını ve inancını sömürmeye çalışan bu yapı, ülkemizin birliğine ve dirliğine yönelmiş açık bir tehdittir. Bu yapının hedef aldığı en önemli alanlardan biri de dış politikamız oldu. Yurtdışında ülkemiz aleyhine hangi kampanyayla karşılaşsak, hangi kirli planı deşifre etsek, arkasında hep bu paralel yapıyı gördük….” dedi. Çavuşoğlu, Büyükelçilere de “paralelle mücadele” talimatı verdi.

BÜYÜKELÇİLER’E DEMİRTAŞ’I ŞİKAYET ETTİ

Çavuşoğlu’nun en önemli çıkışı ise, yurtdışında Türkiye’yi temsil eden büyükelçilere, Türkiye’deki bir siyasi partinin eş başkanını, isim vermeden, şikayet etmesi oldu. Çavuşoğlu söze “dış politikada siyasi partilerin farklı görüşleri, farklı yaklaşımları olabilir. Bu doğaldır” diye başladı. Ancak milli menfaatlerde tüm siyasi partilerin “ortak noktada buluşması gerektiğini” söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye’de huzur ve barışın önüne çukur kazarken, Rusya’yla yaşadığımız sorunda soluğu Moskova’da alanların ihanetine de şahit oluyoruz” dedi.

Bu sözlerle, açıkça ifade etmese de, HDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Moskova’ya yaptığı ziyarete atıf yapan Çavuşoğlu, HDP’ye de şu mesajı gönderdi;

“İnşallah bundan sonraki süreçte bu tür yaklaşımlar millet nezdinde olduğu kadar, mensubu oldukları siyasi partiler tarafından da dışlanır….”

ÇAVUŞOĞLU, “ESAD’SIZ GEÇİŞ”TE ISRARLI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bir başka önemli çıkışı ise, bu ay gerçekleşecek, Suriye’de muhalifler ve rejim temsilcilerinin biraraya geleceği uluslararası konferans öncesinde Türkiye’nin Beşar Esad’a bakışı konusunda oldu. “Esad’sız geçiş” konusunda ısrarını sürdüren Çavuşoğlu, şöyle dedi; “Suriye’de istikrarın temini, ancak halkın iradesini doğrudan ortaya koyabileceği hür ve adil seçimlerin yapılmasıyla mümkündür. Bunun için de, tam yetkili bir geçiş hükümetinin hayata geçirilmesi ve muhalefetin de Riyad’da vurguladığı gibi, Esad’ın sahneden çekilmesi gerekiyor.”

“İYİ TERÖRİST, KÖTÜ TERÖRİST YOKTUR…”

Çavuşoğlu, Türkiye için “iyi” ya da “kötü” terörist olmadığını belirterek, “Bizim için PKK, DHKP-C, El Kaide ve El Nusra neyse, PYD/YPG ve DEAŞ da odur” dedi.

BAŞİKA’DAN ASKER ÇEKMEYE YENİ TANIM: “YAPICI ADIM…”

Çavuşoğlu konuşmasında Başika’da görev yapan Türk askerlerinin durumuna da değindi. Türk askerinin Mart 2015′te “Musul Valisi’nin talebi ve Irak makamlarının bilgisi” dahilinde Başika’da eğitim vermeye başladığını kaydeden Çavuşoğlu, Başika’ya Aralık ayında güvenliği sağlamaki üzere  ek Türk birliklerinin gönderildiğini söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin gönderdiği ek askerler nedeniyle Bağdat yönetimi ile yaşanan krizi ve ek birliklerin geri çekilmesini ise şu sözlerle anlattı; “Bu sevkiyat, 3 ülkelerin kışkırttığı abartılı haberlerin de etkisiyle, Bağdat’ta hassasiyet yarattı. Bu hassasiyet karşısında yapıcı adımlar attık…”

İRAN’A, IRAK’A YARDIMLAR ÜZERİNDEN YÜKLENDİ

Çavuşoğlu, isim vermeden ABD ve Avrupa ülkelerini de, Irak’a yaptıkları askeri yardımlar konusunda uyardı. IŞİD’le mücadele için yapılan yardımların büyük bölümünün, “Şii milislere gittiğini” söyledi. Dışişleri Bakanı; “Yapılan askeri yardımların önemli bir bölümü, ne yazık ki bir başka ülkenin güdümündeki Şii milislere gidiyor” dedi.
Çavuşoğlu, İran’la ilişkilere “önem verildiğini”, ancak bu ülkeyle bölgeler alanda görüş farklılıkları yaşandığını belirterek, en görüş ayrılığının ise Suriye’de yaşandığını şu sözlerle ifade etti; “Başta Suriye olmak üzere bölgesel konularda kendilerini daha yapıcı politikalar izlemeye teşvik ediyoruz….”

İSİM VERMEDEN DONALD TRUMP’A YÜKLENDİ

Çavuşoğlu, İslam karşıtı söylemleri nedeniyle isim vermeden ABD Başkan Adayı Donald Trump’a da yüklenerek, şöyle dedi;

“2016 ABD için seçim yılı olacak. Bazı adayların İslam karşıtlığını körükleyen ve Müslümanları hedef alan açıklamalarından rahatsızlık duyuyoruz. İslamafobi illetinin Avrupa’dan ABD’ye sıçramasını istemiyoruz. ”

BOŞA AKAN SU İÇİN İSTİKRAR VURGUSU

Çavuşoğlu’nun konuşmasında dikkat çeken bir başka konu ise, 50 yıllık Kıbrıs sorununda çözüm için “fazla beklenmeyeceğini” söylemesi oldu. Dışişleri Bakanı ayrıca, Türkiye ile KKTC hükümeti arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle, Ada’ya kadar borularla taşınan, ancak kıyıda denize dökülen “barış suyu” projesinden ise, şöyle bahsetti; “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın Ekim ayında açılışını yaptığı, “asrın projesi” olarak değerlendirilen “barış suyu” ile Doğu Akdeniz Havzası’nın huzur ve istikrarına katkıda bulunacağız.”

8 YIL ÖNCE BAŞLADI GELENEK OLDU

Her yıl ocak ayında dünyanın dört bir yanında görev yapan Türk Büyükelçiler Ankara’da, Büyükelçiler Konferansı’nda biraraya geliyor. Dış politikanın masaya yatırıldığı, fikir alış-verişlerinin yaşandığı konferans, önce Ankara’da, ardından da Türkiye’nin bir başka kentinde devam ediyor.