Erdoğan'a bir yetki daha! AYM 2 sene önce reddetmişti

Erdoğan'a bir yetki daha! AYM 2 sene önce reddetmişti
Güncelleme:

AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan torba yasa teklifinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bütçeye ödenek ekleme yetkisi veriliyor.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, AK Parti'nin 15 maddeden oluşan torba teklifte emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme, emekli ikramiyeleri, bayram ikramiyeleri, emeklilere yapılan ek ödemeler, genel sağlık sigortası ödemeleri nedeniyle ortaya çıkacak ödenek ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı'na, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçelerine 2023'te ödenek ekleme yetkisi de veriyor.

İktidar, benzer bir düzenlemeyi 2021’de de hayata geçirmişti. O tarihte yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanı’na 2021 bütçesine ödenek ekleme yetkisi verildi. 

Düzenlemenin hukuksuz olduğunu savunan CHP, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. Yüksek Mahkeme, düzenlemeyi iptal kararında, “Bütçe hakkı gereğince bu tür değişikliklerin bütçe kanunları için belirlenen usul ve esaslara tabi olması gerektiğini” vurguladı.

AYM GEREKÇESİNİ BÖYLE AÇIKLAMIŞTI

Bütçe konusunda yürütme organının yasamadan yetki alması gerektiğini bildiren AYM, iptal kararında ayrıca, şu ifadelere yer verdi:

“Bütçeler genel olarak belirli bir dönemdeki gelir ve gider tahminleri ile bunların uygulanmasına ilişkin hususları gösteren ve usulüne uygun olarak yürürlüğe konulan belgelerdir. Bununla birlikte bütçe kanunları, yasama organı tarafından yürütme organına yıllık olarak kamu gelirlerinin toplanması ve giderlerin yapılması için yetki ve izin verilmesini düzenleyen kanunlardır. Yürütmeye verilen bu izin ve yetki, özünde yasama organının halktan aldığı bütçe hakkının gereğidir.”

 

Birgün