Saadet Partisi kongresinin iptaline ilişkin davada karar

Saadet Partisi kongresinin iptaline ilişkin davada karar
Güncelleme:

Saadet Partisi’nin 24 Kasım 2024’te gerçekleştirilen 9. Olağan Büyük Kongresi’nin iptali için açılan dava Ankara 37. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde karara bağlandı. Eski Van İl Başkanı Mehmet Necip Yavuzer ve beraberindeki isimlerin, delegelerin niteliği ve kongre takvimi üzerindeki iddialarını değerlendiren mahkeme, davanın reddine hükmetti.

Saadet Partisi’nde Mahmut Arıkan’ın Genel Başkan seçildiği 24 Kasım tarihli olaylı kongreye ilişkin açılan "iptal davası" karara bağlandı. Ankara 37. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada, kongrenin usulsüz olduğu yönündeki iddialar hukuki karşılık bulmadı.

"Üye Hakları mı, Kamusal Denetim mi?"

Tartışması Duruşmada davacı eski Saadet Partisi Van İl Başkanı Mehmet Necip Yavuzer’in avukatı, davanın siyasi bir denetimden ziyade üye hak ve hukukunun korunmasına yönelik olduğunu savundu. İptal taleplerinin temelinde, il ve ilçe kongrelerinin yasal süre içerisinde yapılmadığı iddiası yer alıyordu.

Davalı Taraf: "Yetki Anayasa Mahkemesi'ndedir"

Saadet Partisi avukatları ise savunmalarında davanın hem usul hem de esas yönünden reddini talep etti. Yapılan savunmada, siyasi partilerin denetimine ilişkin yetkinin Anayasa Mahkemesi'nin görev alanında olduğu, ayrıca iddiaların seçim yargısı denetiminden geçtiği vurgulandı. Parti teşkilat yapısının yok sayılmasının hukuken mümkün olmadığı ifade edildi.

Davanın Gerekçesi Neydi?

Eski Van İl Başkanı Yavuzer ve beraberindeki davacılar, dilekçelerinde aralarında İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya gibi büyükşehirlerin de bulunduğu birçok noktada kongrelerin yasal sürelerde yenilenmediğini öne sürmüştü. Bu sebeple kongrede oy kullanan bin 26 delegeden 789’unun "delege niteliği taşımadığı" iddia edilmiş ve kongrenin hukuka aykırı olduğu savunulmuştu.

Mahkeme Son Noktayı Koydu

Tarafların beyanlarını ve delilleri değerlendiren Ankara 37. Asliye Hukuk Mahkemesi, davanın reddine karar vererek Saadet Partisi’nin 9. Olağan Büyük Kongresi üzerindeki hukuki tartışmaları sonlandırdı. Bu kararla birlikte Mahmut Arıkan’ın genel başkanlığına yönelik hukuki engel de ortadan kalkmış oldu.

İHA

Balık yakalamak için İznik Gölü'ne açıldılar; tam 4 metrelik ve 4 asırlık bir keşfe imzasını attılar Balık yakalamak için İznik Gölü'ne açıldılar; tam 4 metrelik ve 4 asırlık bir keşfe imzasını attılar Engin Polat'tan skandal paylaşım... Farkedince apar topar sildi! Engin Polat'tan skandal paylaşım... Farkedince apar topar sildi! Hayvan pazarında kan döküldü: Ölü ve yaralılar var Hayvan pazarında kan döküldü: Ölü ve yaralılar var AK Partili Şamil Tayyar Manifest konserindeki kalabalığı işaret edip ''dip dalga geliyor'' dedi! AK Partili Şamil Tayyar Manifest konserindeki kalabalığı işaret edip ''dip dalga geliyor'' dedi! Emin Pazarcı’nın 'it kopuk' hakareti yanıt buldu: Çakarlı araç trafikten men edildi, cezası kesildi Emin Pazarcı’nın 'it kopuk' hakareti yanıt buldu: Çakarlı araç trafikten men edildi, cezası kesildi Bülent Arınç'tan Öcalan'a statü isteyen Bahçeli'ye çok sert sözler! Bülent Arınç'tan Öcalan'a statü isteyen Bahçeli'ye çok sert sözler! Akaryakıtta indirim sevinci kısa sürdü: Yeniden zam geliyor! Akaryakıtta indirim sevinci kısa sürdü: Yeniden zam geliyor! İlham - Mihriban Aliyev çiftinden dere kenarında dikkat çeken kareler... İlham - Mihriban Aliyev çiftinden dere kenarında dikkat çeken kareler... Tamer Karadağlı Antalya Tiyatro Festivali’nde dakikalarca yuhalandı Tamer Karadağlı Antalya Tiyatro Festivali’nde dakikalarca yuhalandı 112 Acil Servis çalışanları gittikleri evde rehin alındı! 112 Acil Servis çalışanları gittikleri evde rehin alındı!
Kanala uçan otomobildeki 2 kadını kurtaran Suriyeli gençten acı haber geldi! Kanala uçan otomobildeki 2 kadını kurtaran Suriyeli gençten acı haber geldi! Bu hatayı yapan yanar! Bunu yapan kiracı tahliye etmek zorunda kalır! Bu hatayı yapan yanar! Bunu yapan kiracı tahliye etmek zorunda kalır! Hantavirüs alarmı verildi! Tahliye edilen yolcularda semptomlar saptandı, acil durum ilan edildi! Hantavirüs alarmı verildi! Tahliye edilen yolcularda semptomlar saptandı, acil durum ilan edildi! Yeni haftanın hava durumu belli oldu: Havalar ısınıyor ama kuvvetli sağanaklar da geri dönüyor! Yeni haftanın hava durumu belli oldu: Havalar ısınıyor ama kuvvetli sağanaklar da geri dönüyor! Güldür Güldür'ün Bilal'i Onur Buldu, yakın arkadaşı tarafından dolandırıldı Güldür Güldür'ün Bilal'i Onur Buldu, yakın arkadaşı tarafından dolandırıldı Bu sefer ''kız meselesi'' değil, ''erkek meselesi'': 3 kız çocuğu birbirine girdi, 3 yaralı var! Bu sefer ''kız meselesi'' değil, ''erkek meselesi'': 3 kız çocuğu birbirine girdi, 3 yaralı var! Türkiye'nin 52 yıllık devinde 7 yıl sonra tarihi anlar kamerada! Vatandaş baraja ve göle akın etti! Türkiye'nin 52 yıllık devinde 7 yıl sonra tarihi anlar kamerada! Vatandaş baraja ve göle akın etti! Kim Milyoner Olmak İster'de kahkaha tufanı! Arda Güler için ''O ayak ne arar'' dedi, herkes koptu Kim Milyoner Olmak İster'de kahkaha tufanı! Arda Güler için ''O ayak ne arar'' dedi, herkes koptu Diyarbakır’da tarihi gece: Süper Lig'e yükselen Amedspor kupasını on binlerin önünde aldı! Diyarbakır’da tarihi gece: Süper Lig'e yükselen Amedspor kupasını on binlerin önünde aldı! Icardi sessizliğini bozdu ve bombayı patlattı Icardi sessizliğini bozdu ve bombayı patlattı