Sular durulmuyor ! Köyü ateşe verdiler

Sular durulmuyor ! Köyü ateşe verdiler
Güncelleme:

Myanmar'ın Arakan Bölgesi'nde ordudan kaçan Müslümanları taşıyan teknelere ateş açıldı.

Myanmar'ın Arakan bölgesinde ordunun saldırılarından kaçarak Bangladeş'e geçmeye çalışan Arakanlı Müslümanları taşıyan tekneye ateş açıldı. Olayda çoğu çocuk onlarca insan boğularak feci şekilde can verdi.

Arakanlı Müslümanlar'ın terk ettiği bölgenin kuzeyindeki Gawdu Zara köyü de ateşe verildi. Arakanlılar'a ait her şeyin kül olduğu yangında yanan çok sayıda İslami kitap parçaları görüldü. Kur'an-ı Kerim'den ayetlerin olduğu sayfalar yerlere dağılmıştı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntüler, Bangladeş'e kaçmaya çalışan arakanlı Müslümanlar'ın dramını bir kez daha gözler önüne serdi.

Myanmar sınırındaki Naf Nehri'nin kenarında yaşanan vahşette nehri geçmeye çalışırken Myanmar güvenlik güçlerince açılan ateş sonucu tekne alabora oldu. 

Teknede bulunan ve boğularak hayatlarını kaybeden çoğu bebek ve çocuk Arakanlı Müslümanların cesetleri nehir kıyısına taşındı.

Bu arada, sosyal medyadaki başka bir görüntüde de askerlerden kaçarak  dağlık alanlarda bekleyen Arakanlı Müslümanlar'ın dramı da yer alıyor.

Köyü yakıp yıktılar

Diğer taraftan Myanmar ordusu Arakanlıların köylerini yakıp yıkıyor. Arakanlı Müslümanlar'ın terkettiği Gawdu Zara köyü küle döndü. Etrafta Kur'an-ı Kerim ayetleri yerlerde uçuşuyor.

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana çok sayıda Arakanlı Müslüman hayatını kaybetti. 

Çatışmalarda en az 400 Arakanlı'nın öldürüldüğü bellirtiliyor. Ancak kimi kaynaklara göre ölü sayısı binden fazla. 

Myanmar yönetimi ülkeye  basın mansubu ya da Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Örgütü'nden temsilcilerin girmesine izin vermiyor. Bu sebeple herçek kayıp tam olarak bilinmiyor. 

Saldırılarda hedef alınan 60'tan fazla köy yakılıp yıkıldı. 

BM, şu ana kadar 146 binden fazla Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e  geçtiğini bildiriyor ancak on binlercesinin sınır bölgesindeki bekleyişi de sürüyor.

Devlet Başkanı'ndan açıklama

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığındna Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'den krizle ilgili 'zaman gerekli' açıklaması geldi. 

Çii, bir buçuk yıl önce göreve başlayan hükümetin Arakanlı Müslümanlar'ın hayatlarını korumak için çalıştığını ancak bu kadar kısa sürede her şeyi çözmelerinin beklenemsinin mantıksız olduğunu söyledi. 

Milliyet