Tacikistan Cumhurbaşkanı, Milletvekillerine Seslendi

Tacikistan Cumhurbaşkanı, Milletvekillerine Seslendi

Rahman:- "Küresel mali krize rağmen, ülke ekonomisi geçen sene yüzde 6 büyüdü, enflasyon oranı ise yüzde 5 olarak gerçekleşti”

TAŞKENT (AA) – Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, dünyadaki mali krizin ülkeyi olumsuz etkilemesine rağmen, geçen yıl ülke ekonomisinin yüzde 6 oranında büyüdüğünü, yıllık enflasyonun ise yüzde 5 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Parlamentoda milletvekillerine seslenen Rahmani, 2015'in sosyo-ekonomik sonuçları ve 2016 yılı perspektiflerine ilişkin konuşma yaptı.

Ülkedeki tarım üretiminin geçen yıl yüzde 3,2, hizmetler sektörünün yüzde 7 oranından büyüdüğünü belirten Rahman, 2015 yılında ülkenin dış ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında azaldığını, bu çerçevede ihracatın yüzde 9, ithalat hacminin ise yüzde 20 oranında gerilediğini ifade etti.

Rahman, geçen sene ülkedeki yoksulluk oranının yüzde 31'e kadar indiğini ve bu dönemde 205 bin kişiye yeni istihdam sağlandığını vurguladı.

Ülkesinin büyük bir hidroelektrik potansiyele sahip olduğunu hatırlatan Rahman, bu yıl ülkede yaz aylarında üretilen elektrik fazlasının Güney Asya ülkelerine sevkiyatını öngören CASA-1000 projesinin inşaatının başlatılacağını, söz konusu projenin hayata geçirilmesiyle, yaz aylarında artan 5-7 milyar kilovatsaat elektriğin yurt dışına ihracatından 250 milyon dolar gelir elde edilebileceğini bildirdi.

- Eylül 2015'teki olaylar

Ülkede geçen yılın eylül ayında meydana gelen devlet yönetimini ele geçirmeye yönelik silahlı olayların eski İslami Uyanış Partisi yöneticileri tarafından desteklendiğini kaydeden Rahman, "bu utanç verici olayların bazı yabancı siyasi çevrelerin hala Tacik milletine karşı düşmanca niyetlerini terk etmediğini gösterdiğini" belirtti.

Rahman, "vatan hainleri ve onların yurt dışındaki destekçilerinin, Tacikistan halkının bu tür entrika ve kışkırtmalarla sakin ve huzurlu hayatının bozulmasına müsaade etmeyeceğini tahmin edemediğini" bu nedenle, silahlı kuvvetlerin halkın aktif desteğiyle kısa sürede teröristlerin hain planlarını ortadan kaldırdığını dile getirdi.

- Rusya ile işbirliği

Rahman, ülkesinin güvenliğe yönelik tehditlere karşı mücadelede Rusya dahil geleneksel ortaklarıyla işbirliğini genişleteceğini ifade ederek, "Biz, geleneksel ortaklarımız, Rusya Federasyonu ile güvenlik meseleleri ve tehditlere karşı mücadelede çok yönlü işbirliğinin güçlendirilmesi yolunda yapıcı ilişkilerimizi devam ettireceğiz" dedi.

Tacikistan'ın, çağdaş tehdit ve sorunlara karşı mücadeleye yönelik tüm çabalara hem ulusal hem de uluslararası düzeyde katkı sağlamaya hazır olduğuna işaret eden Rahman, "Tacikistan, kendi dış politikasını barışı temel alarak hayata geçiriyor ve dünyada etnik ve dini gerekçelere dayalı nefret ve şiddet olmayan, savaşsız ve çatışma olmayan küresel bir sistem kurmaya yönelik çabaları destekliyor” diye konuştu.

Rahman, bölgesel istikrar ve uluslararası güvenliğe yönelik tüm tehditlerin uluslararası hukuka dayalı yapıcı diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.