Trakya’da nükleer santral için çalışmalar başladı

Trakya’da nükleer santral için çalışmalar başladı
Güncelleme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 3. nükleer santrali için Trakya'da yer tespit çalışmaları başlandığını aktardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 3. nükleer santrali için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Türkiye’nin enerji talebini planlama çalışması yapıyoruz. Trakya’da yer tespiti çalışmaları devam ediyor” dedi.

Dönmez, TRT Haber’de katıldığı programda Dönmez, son günlerde enerji diplomasisi kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya ve Endonezya’nın aralarında bulunduğu ülkeleri ziyaret ettiklerini anımsatarak, “Üçüncü ülkelerle beraber çalışılabilir. Afrika başta olmak üzere pek çok ülkede bizim denizdeki operasyon kabiliyetimizi artırmaktan dolayı teklif geliyor. Cezayir’le görüşmemiz olacak, onlar da bizi davet ettiler. Bu ülkelerle bir karşılıklı iş birliğini masaya yatırdık, en kısa sürede meyvelerini alacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ SANTRAL İÇİN YER TESPİTİ YAPILIYOR

Nükleer enerjinin gelecek dönemde Avrupa’nın ve gelişmiş birçok ülkenin temiz enerji kaynağı olarak öne çıkacağını ileri süren Dönmez, “Akkuyu’da çalışmalar devam ediyor. Orada 4 santral yapıyoruz. 4 reaktör 4 santral demek. İlk reaktörü önümüzdeki yılın sonuna doğru işletmeye alacağız. Birer yıl arayla diğer reaktörleri devreye alacağız” dedi.

Dönmez, Akkuyu ile başlayan Türkiye’deki nükleer enerji santrallerinin Sinop ve Trakya ile devam edebileceğini belirterek, “Buralarda çalışmaları devam ettireceğiz. Türkiye’nin enerji talebini planlama çalışması yapıyoruz. Trakya’da yer tespiti çalışmaları devam ediyor. Biz yer tespitlerini yaparak muhtemel nükleer projelerin lokasyonlarını vermiş olacağız” diye konuştu.

KARADENİZ GAZ SAHASININ SON DURUMU

Karadeniz’de Sakarya gaz sahasında çalışmaların devam ettiğini belirten Dönmez, şunları kaydetti:


“Denizdeki boru hattı çalışmaları yüzde 97 tamamlandı. Önümüzdeki hafta içerisinde kablolama çalışmalarını tamamlayacağız. Hedefimiz 10 üretim tesisi açmaktı, 9’u tamamlandı. Mart sonuna kadar ilk gazı sisteme vereceğiz.

Herkes mutfağında bunu kullanabilir hale gelecek. Karadaki çalışmalar devam ediyor. BOTAŞ oradan çıkan gazı şebekeye bağlayabilmek için boru hattı çalışması yapıyor, o da bu ay içerisinde tamamlanacak.”