Tunceli'deki kazılarda kafatasları bulundu

Tunceli'deki kazılarda kafatasları bulundu

Tunceli'de ailelerin isteği üzerine başlatılan kazılarda 10 tane kafatası bulundu.

Tunceli' nin Hozat İlçesi'ne bağlı Karabakır Köyü'nde Canan ve Baran ailelerinin talepleri üzerine dün başlanan kazılarda şimdiye kadar 10 insana ait kafatası, kemikler ile dönemin muhtarı Hasan Canan'a ait mühür bulundu.

Tunceli'de 1938 yılındaki askeri harekat sırasında, Hozat İlçesi'ne bağlı Karabayır Köyü'nde Canan ve Baran ailelerine mensup 24 kişinin kurşuna dizilerek toplu olarak gömüldüğü iddialarıyla ilgili, mahkeme kararıyla dün başlatılan kazı çalışmalarına bugün devam edildi. Hozat Cumhuriyet Savcısı Hasan Toy denetiminde sürdürülen kazı çalışmalarında dün 8 insana ait kafatası ve kemikler bulunurken, bu Sabahsaatlerinde başlayan kazı çalışmalarında da da 2 insan kemiğine daha ulaşılarak, kafatası sayısı 10'a yükseldi.

Kazılarda 10 insana ait kafatası bulundu | Haber3 Video | Sitene Ekle

Kazılarda samanlık içinde öldürülen insanlara ait takılar ve bazı eşyalar bulunurken, bulunan eşyalar koruma altına alınarak Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek. Kazılar sırasında bulunan eşyalar arasında öldürülenler arasında yer alan ve 1928 yılında o dönem ismi Bargini olan Karabakır Köyü muhtarı Hasan Canan'a ait muhtarlık mührü de kemiklerin yanında bulundu. Uzmanlar şu ana kadar rastlanan en önemli delilin muhtar Hasan Canan'a ait mührün bulunması olduğunu, bu durumda kemiklerin 24 kişiye ait olma olasılığının çok güçlendiğini belirtti.

Kazı çalışmalarını köylüler ve ölenlerin yakınları da kazı bölgesine giderek takip etti. Canan ve Baran ailesinin avukatı Cihan Söylemez, çalışmaların titizlikle devam ettiğini ve şu ana kadar 10 insana ait kafatası ile kemiklerin bulunduğunu belirterek, "14 Nisan itibariyle yani dün yapılan kazılarda 8 insana ait kafatası çıktı. Bunların haricinde az önce kazılar devam ederken iki insana ait kafatası daha çıktı.