Ünlü deprem profesörlerinden Marmara depremi açıklaması

Ünlü deprem profesörlerinden Marmara depremi açıklaması

Fransız Prof. Le Pichon'un beklenen büyük Marmara depremi hakkında ortaya attığı iddiaya Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Prof. Dr. Şener Üşümezsoy 'dan cevap geldi.

Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde, Marmara’da oluşması beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili bugüne kadar birçok söylem ortaya atıldı. Son olarak Marmara’da beklenen büyük depremle ilgili bir açıklama yapan Fransız deprem bilimci Prof. Le Pichon, depremin kısa süre içinde gerçekleşeceğini ve büyüklüğünün ise 7.6 olacağınısöyledi. İddialar Türk bilim insanlarını ayağa kaldırdı. Jeofizik Yüksek Mühendisi deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ile Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy bu söylemin bilimsel hiçbir dayanağının olmadığını ve beklenen depremin gerçekleşmesi halinde bile 6.5’i geçemeyeceğini söylediler.

PROF. DR. ÖVGÜN AHMET ERCAN: 6.7’DEN BÜYÜK OLMAZ

Depremler konusunda uzman Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercanrakamsal verileri ilk kez açıkladı.

Ercan konu hakkında şunları söyledi;

“Marmara’da Deprem kitabımda açıkladım. Depremlerin yasası vardır. Bunu bilmeden fay hatları ve depremler konusunda değerlendirme yapmak yanlış olur. Bir yerde bir deprem olduysa, aynı yerde aynı büyüklükte deprem olma olasılığı da var demektir. İstanbul’un geçmişine baktığımızda5.0 ila 12.0 ‘yıkım gücünde’ depremler olduğunu görüyoruz. Bu deprem büyüklüğü demek değildir.

2282 yılda İstanbul’u etkileyen 160 büyük deprem olmuş.

Bunlardan;

53 tanesi; 6.0 ila 6.5 arasında, 8.0 yıkım gücünde ve 30 yılda bir olmuştur.
19 tanesi; 6.7 ila 7.2 arasında, 9.0 yıkım gücünde ve 164 yılda bir olmuştur.
3 tanesi; 7.2 ila 7.8 arasında, 10 yıkım gücünde ve 570 yılda bir oluyor. Bu gruba giren en büyük deprem 7.5 ile Gölcük depremiydi.

Geçmişte İstanbul’u yerle bir eden bir deprem hiç olmamış.

“ANCAK 2999’DA OLUR”

Yüzde 71 olasılıkla; 6.0 ila 6.5 arasında… Yüzde 24 olasılıkla; 6.6 ila 7.2 arasında… Yüzde 4 olasılıkla; 7.2 ila 7.8 arasında… Yüzde 1’den daha az olasılıkla ise aynı büyüklükte ya da daha büyük bir deprem olabilir.

Dolayısıyla 1000 yılda bir olur. Biz de o depremi 1999’da Gölcük’te yaşadık.

Ortaya atılan iddialarda bilimsel hiçbir gerçeklik yoktur.Le Pichon’un beklediği deprem ancak 2999’da olur.Hiçbir zaman fay kırığının izine bakarak böyle değerlendirmeler yapılamaz. Elimizdeki verilere göre; 2045’ten önce yaşanacak bir deprem şaşırtıcı olur. Hatta ben depremin oluş süresinin de gecikebileceğini düşünüyorum.

Ne yazık ki bu gibi konularda bizler söyleyince aldırış edilmiyor ama yabancı birileri gelip söyleyince haddinden fazla itibar görüyor. Bunlara körü körüne inanmak doğru değildir.

PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY: İNSANLARI PANİĞE SEVK ETMEK YANLIŞ

Depremler konusundaki araştırmalarıyla tanınan Jeoloji Mühendisi Prof.Dr. Şener Üşümezsoy, bu söylemlere katılmadığını ve sadece spekülasyondan ibaret olduğunu söyleyerek, “Le Pichon’un bu hakkında söylemi, 2000 yılında çöpe atılmıştır. Tarihte ne böyle bir deprem olmuştur. Ne de olacaktır. Marmara’da toplam üç fay vardır, bunlardan ikisi kırılmıştır. Günümüzde son verilere göre; Kumburgaz-Büyükçekmece hattında 20-25 km’lik iki parça fay bulunuyor. Bunların ikisi birden kırılsa dahi oluşacak deprem en fazla 6,5 olur. Bu depremin de en fazla etkileyeceği bölgeler Kanal İstanbul ve yeni havalimanı yollarının bulunduğu alanlardır. Burada oluşacak yeni yapılaşmalarda çok dikkatli olunmalıdır” dedi.

Sözcü