Vatandaştan ''hero''ya müthiş cevap

Vatandaştan ''hero''ya müthiş cevap
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast davasına üzerinde ''kahraman'' anlamına gelen ''hero'' yazılı tişörtle gelen darbeciye, vatandaştan yanıt gecikmedi. Öte yandan duruşmaya gelen sanıklar olay çıkarınca karga tulumba götürüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 44'ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi. Sanık askerlerden Astsubay Gökhan Güçlü'nün dün, üzerinde kahraman anlamına gelen 'hero', altında da İngilizce Kahramanlar ölümsüzdür' yazılı tişörtle duruşmaya gelmesi vatandaşlar tarafından bugün protesto edildi. Protestocu grup, sanıkların geçirildiği alana İngilizce hain anlamındaki 'Traitor' yazılı tişörtleri temsili dar ağacına astı. Duruşmaya getirilen bazı sanıklar ise olay çıkarttı. Salona girmekte direnen sanıklar jandarma tarafından karga tulumba götürüldü.

OLAY ÇIKARTTILAR

15 Temmuz darbe girişiminde Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişimine ilişkin 44’ü tutuklu 47 sanıklı davada üçüncü duruşmanın 2’nci celsesi Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonunda başladı. Duruşma öncesi sanıkların cezaevinden salona getirilişlerinde yine havadan helikopter destekli geniş güvenlik önlemi alındı. 

Vatandaştan ''hero''ya müthiş cevap - Resim : 1

Cezaevi aracı tarafından duruşmanın yapılacağı salona getirilen sanıklar, duruşma salonuna girişte yaşanan sıkışıklık ve araçların hareket galibiyetinin azalması nedeniyle 30 metrelik yolu yaya olarak götürülmek istendi. Sanıklar bu sırada araçtan inmek istemediler. Alınan güvenlik tedbiri sonrası sanıklar araçlarından tek tek indirilerek salona götürüldü. Sanıklar jandarma eşliğinde duruşma salonuna götürülürken bazıları zorluk çıkardı ve direndi. Direnen sanıklar jandarma ekipleri tarafından karga tulumba salona taşındı.

Vatandaştan ''hero''ya müthiş cevap - Resim : 2

JANDARMAYA ZOLUK ÇIKARDILAR
Sanıklardan eski Özel Kuvvetler personeli Üsteğmen Enes Yılmaz ve eski Yüzbaşı Haldun Gülmez duruşma salonuna gitmekte ısrar ettiler. Sanıklar jandarma ekiplerine zorluk çıkartması üzerine bacakları yerden kesilerek duruşma salonuna taşındılar. Yine bazı sanıklar duruşma salonuna gitmemek için jandarma ekiplerine zorluk çıkarttı.

Vatandaştan ''hero''ya müthiş cevap - Resim : 3

Darbeci mahkemeye bu tişörtle geldi !Darbeci mahkemeye bu tişörtle geldi !

'KAHRAMAN'A, 'HAİN' TİŞÖRTÜYLE YANIT

Dünkü duruşmaya tutuklu sanık MAK timi askerlerinden Gökhan Güçlü'nün üzerinde 'kahraman' anlamına gelen kelimenin İngilizcesi 'hero', altında da yine İngilizce 'Kahramanlar ölümsüzdür' yazılı tişörtle gelmesi, büyük tartışma yarattı. Ceza ve Tekif Evleri Genel Müdürlüğü de konuyla ilgili inceleme başlattı. 15 Temmuz'un yıldönümü öncesinde Gökhan Güçlü'nün bu yazıyla duruşmaya katılmasına vatandaşlardan da tepki gecikmedi. Duruşmanın yapıldığı salonun yanında toplanan çok sayıda vatandaş, sanıkların geçirildiği alana İngilizce 'hain' anlamındaki 'Traitor' yazılı tişörtleri temsili darağacına astı. Sanık Gökhan Güçlü'nün üzeri kırmızı şeritle çizilmiş fotoğrafının da bulunduğu pankarta 'Katillerden kahraman olmaz' yazıldı. Protestocular, ellerindeki pankartlar ve Türk bayraklarıyla tepkilerini gösterdi.

Vatandaştan ''hero''ya müthiş cevap - Resim : 5

Erdoğan'a suikast davasında şok sözler: Delikanlıysan dışarı gelErdoğan'a suikast davasında şok sözler: Delikanlıysan dışarı gel

BU KEZ YAZISIZ TİŞÖRTLE GELDİ

Sanık Gökhan Güçlü'nün üzerinde bu kez yazısız düz bordo bir tişört vardı. Tutuklu askerlerden bazıları cezaevinin garajında araçtan inmeyerek, duruşma salonuna girmek istemedi. Sanıklarla jandarma arasında arbede yaşandı. Jandarma görevlileri tutuklu askerleri karga tulumba taşıyarak, duruşma salonuna soktu. Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili yaptığı konuşmaların yanı sıra, Başbakan Binali Yıldırım'ın da "Tankın gücü halkın gücünü yenemez" başlıklı konuşması dinletildi, 'Türkiyem' şarkısı çalındı.

DIŞARIDA DİRENDİLER, DURUŞMADA İŞKENCE İDDİASINDA BULUNDULAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1’i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 44’ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edildi.

ROL YAPTILAR

Duruşma öncesinde cezaevi ring aracından inmek istemeyen ve görevli jandarma ekiplerine direnen tutuklu askerlerden bazıları, güçlükle içeriye alındı. Bu sırada bazı tutuklu askerlerin de, kendilerini zorla götürülüyormuş gibi davrandıkları gözlendi.

Sanık askerler duruşma başladıktan sonra ise neden oldukları bu görüntüler için söz istedi ve işkence gördüklerini ileri sürdü. Bu arada sanıkların yakınları da güvenlik gerekçesiyle salona alınmadı.

MAHKEME BAŞKANI’NDAN SERT ÇIKIŞ

Bu başvuruları kabul etmeyen Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, bu konuda yetkili mercinin kendileri olmadığını, gerekli yerlere şikayette bulunabileceklerini söyledi. Bu sırada suikast girişimi sırasında helikopterdeki makinalı tüfeği kullandığı sırada yaralanan üzerinden de Fethullah Gülen’e ait şifreli dua çıkan Haldun Gülmez, zor kullanma iddialarını sürdürdü. Sözlerine devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı, Gülmez’i duruşma salonundan attı. Yine sanıklardan İsmail Yiğit, sarf ettiği sözler nedeniyle salondan çıkartıldı.

Sanıklardan Tuğgeneral Gökhan Şahin Sözmezateş ise benzer iddialarda bulununca, Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, sert çıktı. Baştoğ, "Ağır bir yükün altındayız. Adil bir karar vermek istiyoruz. Adil karar vermemiz için de bize yardımcı olmanız lazım. Burası duruşma salonu, ağır davada bu tür şeylerin yaşanması beklenen şeyler, bu beklenenin üzerine geçti. Burası duruşma salonu arena değil. Biz de bostan korkuluğu değiliz. Arenaya çevrilmesine izin vermeyeceğiz. Gerekli disiplin uyarılarını yapacağım. Varsa sözünüz talebiniz dile getirirsiniz. Bunu değerlendiririz, itirazınız varsa yaparsınız. Oturduğunuz yerden laf atılması kolay görünüyor ama söz isteyip konuşun" dedi.

SANIK REDDİ HAKİM TABELİNDE BULUNDU

Duruşmanın bu bölümünde söz alan Gökhan Şahin Sönmezateş, duruşma salona getirildikleri sırada ailelerine yönelik hakaret duyduklarını ileri sürdü. Duruşmadan vareste tutulmasını istedi. Sanık askerlerden Muhammed Burak İpek de söz alıp, duruşmada yaşananlardan dolayı reddi hakim talebinde bulundu. Ancak sözlerini sürdürmesi üzerine duruşmadan atılan sanık İpek, mahkemeye yönelik sözlerini sürdürdü. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, "Çık dışarı, densizlik etme, terbiyesizlik yapma" sözleriyle sert yanıt verdi.

SANIKLARIN TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Duruşmaya 10 dakika ara veren Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, ardından Cumhuriyet Savcısı’nın görüşünü sordu. Cumhuriyet Savcısı, reddi hakim talebinin reddedilmesini istedi. Ayrıca duruşmanın disiplini bozanlar hakkında disiplin hapsi verilmesini, yasal işlemlerin yapılmasını istedi.

Ara kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, reddi hakim talebini, duruşmayı uzatmaya yönelik olduğunun anlaşıldığı gerekçesiyle reddetti. Ayrıca dosyanın geldiği aşama ve delil değerlendirmesiyle ilgili yapılacak işlemler nedeniyle sanıkların duruşmada vareste tutulması taleplerini de yine reddetti.

DURUŞMADAN ATILDILAR

Buna itirazda bulunan Gökhan Şahin Sönmezateş, Abdullah Gülerdem, Zekeriya Kuzu, duruşmadan atıldı. Sanık Ünsal Coşkun ise revire çıkmak istediğini söyledi. Bu yönde sanıkların itirazlarını arttırması üzerine bir kez daha duruşmaya ara verildi.

İŞKENCE İDDİALARI AİHM İÇİN

Duruşmaya verilen arada değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, "Bu tür dosyalar, sanıkların profili tahmin ettiğimiz gibi. Dosyada gerilim, karara yaklaştıkça artıyor. Baştan itibaren mümkün olduğu ölçüde haklarını sonuna kadara kullanan strateji izliyorlar. Karar duruşması yaklaştığı için bu hakkın kötüye kullanımı var. Gerilim çıkarmak için de duruşmayı yapılamaz hale getirme çabalarını yoğunlaştırdıklarını görüyoruz. ’Kahraman’ yazılı tişörtle gelmeleri, dün ve bugünkü olayları fitilledi. 15 Temmuz yaklaştığı sırada sanıkların bu girişimi, tarafımızdan tepki görmüştür. Sabahki eylemde dünkü gerilimin izlerini görmek mümkün. Sanıklar bilinçli olarak eylemlerini arttırdıklarını düşünüyoruz" dedi.

AİHM İÇİN DAYANAK OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Hüseyin Aydın, ayrıca sanıkların işkence gördüklerine yönelik iddiaları ve zorla getiriliyormuş gibi görüntü vermeleriyle ilgili olarak da, "Yargılamanın başından beri işkence iddialarını sistematik olarak dile getiriyorlar. Duruşmalarda tutanağa geçirtmeye çabalıyorlar. Bu Türkiye’de yargılama bittikten sonra AİHM’e yapacakları başvurular için esas olarak gündeme getiriyorlar. AİHM için dayanak oluşturmaya çalışıyorlar" dedi.

DHA