Venezuela'da darbe girişimi !

Güncelleme:

Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Venezuela'da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido, Maduro'yu devirme çağrısı yaptığı sırada yanında bazı askerler de bulunuyordu.  Darbe girişiminin yerel saatle sabah 06.30'da başladı.  Askerler, muhalif lider Guaido'ya biber gazıyla müdahale etti. 

GUAIDO'DAN TWITTER'DEN HALKA VE ORDUYA ÇAĞRI

Guaido, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında bir grup askerle çektiği videoyu Twitter hesabından yayınladı.

Muhalif lider Guaido Twitter hesabından, "Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi, anayasadan alınan güçle Venezuela halkının desteğine güveniyorlar" ifadelerini kullandı.

Guaido, "Özgürlük için son aşamaya geçtik" şeklinde konuştu.

Muhalif lider Guaido, "Venezuela halkı hepbirlikte sokağa çıkmalı, demokratik güçlermizi desteklemeliyiz ve bağımsızlığımızı yeniden kazanmalıyız" dedi.

Venezuela'da darbe girişimi !  - Resim : 1

Venezuela Enformasyon Bakanı Jorge Rodriguez de küçük bir grup "askeri hainin" darbe başlatma çağrisina karşilik verildiğini söyledi. 

SAVUNMA BAKANI'NDAN AÇIKLAMA 

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Lopez da silahlı kuvvetlerin Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yanında olduğunu duyurdu. Lopez, Venezuela'nın meşru tek hükümetini savunmak için hazır olduklarını belirtti.

Savunma Bakanı Lopez, "Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum yok" dedi.

Venezuela'da darbe girişimi !  - Resim : 2

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello da, halkı, Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı.

Uluslararası haber ajansı Reuters'in muhabiri de muhalif lider Juan Guaido'nun Caracas'ta bir hava üssü yakınlarında bir grup askerle birlikte görüldüğünü aktardı.

Guaido'nun yanında askerlerle birlikte ev hapsinde olan muhalif bir başka politikacı olan Leopoldo Lopez'in de olduğu belirtiliyor.

İSPANYA:  DARBEYİ DESTEKLEMİYORUZ

İspanya'nın geçici hükümet sözcüsü Venezula'daki darbe girişimine ilişkin açıklama yaptı. Sözcü Isabel Celaa ülkede katliam yaşanmamasını umduklarını belirterek, "Venezuela'da yönetimin seçimle değişmesi gerektiği aşikar. İspanya hiçbir askeri darbeyi desteklememektedir" dedi.

İspanya Venezuela'da meşru devlet başkanı olarak muhalif lider Juan Guaido'yu gördüklerini de açıkladı.  

Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABD'den de açıklama yapıldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi, "ABD Başkanı Trump Venezuela hakkında bilgilendirildi ve durumu takip ediyor."

KÜBA VE VENEZUELA'DAN MADURO'YA DESTEK 

Küba ve Bolivya ise, Venezuela'da kendini "geçici devlet başkanı" ilan eden Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido öncülüğündeki darbe girişimine karşı mevcut hükümetin yanında olduklarını duyurdular.

Seçiniz...

Etiketler darbe venezuela