Yenikapı'daki tarihi mitinge kaç kişi katıldı ?

Yenikapı'daki tarihi mitinge kaç kişi katıldı ?

İstanbul Yenikapı'da dün gerçekleştirilen mitinge karadan ve denizden gelen milyonlarca insan katıldı.

Türkiye’nin kalbi dün İstanbul Yenikapı’da attı. Karadan ve denizden milyonlarca insan Yenikapı’ya aktı. Darbe girişiminin ardından başlayan demokrasi nöbeti, 23’üncü gününde Yenikapı’da milyonlarca kişinin tanıklığında zirve yaptı. 81 il meydanında dev ekranlardan izlenen mitingle, tüm dünyaya ‘Türkiye tek yürek’ mesajı verildi. AA'nın dün akşam 21.03'te geçtiği habere göre mitinge katılım sayısı 5 milyon dolayında...

5 MİLYON KİŞİ KATILDI

Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingine kaç kişinin katıldığı da merak konusu oldu. AA'nın geçtiği habere göre Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne yaklaşık 5 milyon kişinin katıldığı bildirildi.Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, polis helikopteriyle havadan yapılan metrekareye düşen kişi sayısı analiziyle, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne katılım ölçümü yapıldı. Yenikapı Miting Alanı, şehir merkezi ara sokaklar ve Kennedy Caddesi'nin Eminönü ve Zeytinburnu istikametlerinde yapılan ölçümlerde, katılımcı sayısının yaklaşık 5 milyon olduğu belirlendi.

BİRLİĞE AKIN

 ‘ZAFER demokrasinin meydanlar milletin’ sloganıyla düzenlenen ve darbeye karşı olan herkesin davetli olduğu Demokrasi ve Şehitler Mitingi, Yenikapı’da birlik ve kardeşlik ruhunu yeniden canlandırdı. Darbe girişiminin ertesi akşamı başlayan ve 23 gündür süren demokrasi nöbetlerine katılan milyonlarca kişi, İstanbul Yenikapı’da saat 17.00’de başlayacağı duyurulan Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne katılmak için, dün gün içinde zaman zaman 36 dereceye kadar ulaşan sıcaklığa rağmen, 10.30’dan itibaren meydanı doldurmaya başladı. Polisin trafiğe kapattığı caddelerden yürüyerek gelen vatandaşlar, güvenlik kontrol noktasına kurulan metal dedektörleri ve X-ray cihazlarıyla arandıktan sonra miting alanına alındı.

 İLK GELEN BAHÇELİ SON GELEN ERDOĞAN

Miting alanına ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli saat 17.35’te beraberinde parti yönetim kurulu üyeleri ve milletvekilleriyle birlikte Yenikapı’ya geldi. Bahçeli’nin halkı selamlamasından hemen sonra, saat 17.39’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’liler alana girdiler. KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün de parti genel başkanlarıyla aynı dakikalarda alana geldi. Başbakan Binali Yıldırım saat 17.45’te alana geldi ve eşiyle birlikte vatandaşları selamladı. “Hainlerin bombaladığı kahraman, gazi Meclisimizin başkanı” diye anons edilen TBMM Başkanı İsmail Kahraman saat 17.48’de alana girerken hemen arkasından eşiyle birlikte gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Anadolu’nun yiğit evladı. Dünya mazlumlarının gür sesi. Başkomutanımız” diye anons edildi.

 240 ŞEHİT İÇİN KURAN OKUNDU

MİTİNG saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. 240 şehit için okunan Kuran tilavetinin ardından duayı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez yaptırdı. Yenikapı’nın barış kapılarını açmasını isteyen Görmez, “Bu milat olsun. Kıyamet sabahına kadarvatan üzerindeki kalpler birbirine kenetlensin” dedi.

 3 MİLYON ŞAPKA DAĞITILDI

Yenikapı’ya deniz yoluyla gelen vatandaşları, İstanbul’un çeşitli noktalarından hareket eden 204 tekne taşıdı. Teknelerden 50’si Eyüp, Üsküdar, Beşiktaş ve Kadıköy’den ring seferleri yaptı.

 Karayoluyla gelecek vatandaşlar için Kazlıçeşme Miting Alanı, 7 bin otobüsün park edebileceği şekilde organize edildi. Vatandaşlar Kazlıçeşme’den yürüyerek, deniz yoluyla ya da Marmaray ile Yenikapı durağında inip miting alanına geldi. Toplam dağıtılan Türk bayrağı sayısı 2.5 milyon, şapka sayısı ise 3 milyondu. Ayrıca 5 milyon şişe su da alanın çeşitli noktalarına bırakıldı.